„Заслугите” на Йордан Динев? Патриотичен кич и опашати лъжи. Уникалният

...
„Заслугите” на Йордан Динев? Патриотичен кич и опашати лъжи. Уникалният
Коментари Харесай

Първият паметник на хан Тервел не е във Влас, а в град Тервел

„ Заслугите” на Йордан Динев?

Патриотичен кич и опашати неистини.

Уникалният паметник е открит през 1993 година и е дело на проф. Валентин Старчев и проектант Владимир Роменски.

Първият монумент на хан Тервел у нас бе открит на 28 юни 2018 година в Свети Влас, патриотично и приповдигнато повтаряха всички медийни папагали, които намерено се натягаха на вицепремиера Красимир Каракачанов и на олигарсите. Лигавото държание на публицистите можеше да не бъде признато за скандално, в случай че в патоса и прехласването не беше тиражирана една опашата неистина. Кичозният паметник в частния курорт на олигарсите надалеч не е първият на Тервел у нас. Това, че патриотът-войвода Каракачанов и екипът му не са наясно с този факт, нито е изненадващо, нито оправдава медийните папагали към него, които тиражират лъжи.

Преди 25 години в центъра на град Тервел е открит неповторим монумент на хан Тервел, който на всичкото от горната страна е и удивително произведение на изкуството. Дело е на проф. Валентин Старчев и проектант Владимир Роменски. Впрочем проф. Старчев е един от най-големите ни монументалисти. Автор с ярка характерност и ваятел с големи креативен благоприятни условия. Потомък е на изтъкнат резбарски жанр, а в изобразителното изкуство е възпитаник на проф. Марко Марков.

Звездата на Старчев изгрява на първата младежка галерия през далечната 1961 година, когато печели втора премия с композицията „ Борци “. Негов беше паметникът „ 1300 години България “ пред НДК, паметникът „ Раненият Пегас “ пред Съюза на българските писатели, бюстовете на Пенчо Славейков в Брунате, Италия, на Капитан Петко челник в Алеята на гарибалдийците в Рим, паметника на Васил Левски в Цариброд. Негови произведения са владеене на някои от най-престижните международни музеи, отпред с този във Ватикана и кралската колекция в Мадрид.

И до момента в който творбите на Старчев са от международна класа, напълно не стоят по този начин нещата с паметника на Тервел в Свети Влас, който е дело на Петко Йорданов. Безобразните привички под път и над път да се издигат кичозни бутафории от бронз са патент на „ патриоти “ като Каракачанов и Симеонов. Под мотото „ да възродим или съхраним българската памет “ из цялата страна се нацвъкват „ произведения “ като тази в Свети Влас и паметника на цар Самуил със светещите очи в центъра на София. По грозота в бронз към този момент настойчиво надминаваме македонците, които първи се увлякоха да безобразничат на историческа тематика с безчет монументи из Скопие.

Каракачанов дефинира като „ прелестен, величествен и хубав “ 5-метровия паметник, който гордо щръкна край морето.

Не е простено да се строят монументи без утвърждението на комисия от експерти в Министерството на културата. Излиза, че всеки, на който му хрумне, може да си заплати и да си вдигне монумент. Без значение дали има изкуство в творбата. При откриването на влаския Тервел Каракачанов ни заплаши, че на още 4 места в България ще бъдат издигнати монументи на владетеля. Като се има поради изкуствоведската експертиза на вицепремиера и екипа му, съществено сме застрашени да станем очевидци на клониран пищен кич от бронз. А Каракачанов и изкуството имат толкоз общи неща, колкото чиния фасул и люти чушки с изискана гурме вечеря в първокласен парижки ресторант.

Източник: вестник Галерия

Автор: Иво ДИМИТРОВ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР