Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване

...
Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване
Коментари Харесай

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането

Засилват се нарушаванията, свързани с работното време, сумираното му пресмятане и заплащането. 27 млн. лева са неизплатените заплати за предходната година. Това сподели вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на конгрес, отдаден на трудовите права, с който синдикатът отбелязва 100-годишнината на Международната организация на труда /МОТ/. Данните са част от показания по време на форума четвърти годишен отчет на синдиката, обвързван с нарушаването на трудовите права в България.

Чавдар Христов посочи още, че макар измененията в законодателството, равнището на неизплатените заплати за предходната година остава съвсем същото. Според данни от Главна ревизия по труда /ГИТ/ за 2017 година неизплатените заплати са били малко над 28 млн. лева Христов посочи, че понижението е към 1 млн. лева и добави, че резултатът от измененията в законодателството като нищожен.

Изпълнителният шеф на Главна ревизия по труда /ГИТ/ инж. Румяна Михайлова съобщи по време на полемиката, че инспекцията разполага с едвам 360 души инспектори. Тя бе безапелационна, че броят им е непълен и това е проблем при контрола на нарушаванията. Във връзка с инспекциите, реализирани от инспекцията, инж. Михайлова изясни, че половината от тях са планови, а другите са по сигнали. Михайлова сподели още, че за жалост доста дребна част от сигналите са на синдикални организации.

В отчета се показва, че нарушаванията, свързани с работното време за предходната година са 19524 броя. Най-много са установени в секторите търговията на дребно, ресторантьорството, растениевъдство и отглеждане на животни.

По отношение на сумираното пресмятане на работното време в отчета се показва, че се изготвят фиктивни графици, поставя се труд повече от 12 часа на работна промяна. Нарушения има и във връзка с регламентираните почивки на служащите - междудневни, седмични, заплатен или неплатен годишен отпуск.

В отчета се регистрира, че продължава наклонността от предишни години огромна група от нарушаванията да са свързани с организацията и ръководството за сигурност и здраве при работа. Такива са установени в секторите строителство, търговия на дребно, ресторантьорство.

Въз основа на данните КНСБ прави оценка, че работодателите не влагат задоволително средства за дейностите по обезпечаване на сигурност и здраве на работното място и заключава, че това е повода страната ни да е на едно от челните места по брой смъртни случаи в Европа. В България те са 3,57 на 100 хиляди заети, до момента в който междинното за Европейски Съюз е 1,83 на 100 хиляди заети, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР