Засилването на руския натиск върху Беларус намалява възможностите на беларуския

...
Засилването на руския натиск върху Беларус намалява възможностите на беларуския
Коментари Харесай

ISW: Вагнер търси легитимност в Русия чрез войната в Украйна

Засилването на съветския напън върху Беларус понижава опциите на беларуския президент Александър Лукашенко да заобикаля отстъпки пред Кремъл. Дългата игра на съветския президент Владимир Путин за възобновяване властта над Беларус напредва настрана от напъните на Путин да накара Беларус да взе участие по-активно в нашествието му в Украйна. Лукашенко удостовери, че Русия е дала на Беларус неустановен брой системи за противовъздушна защита С-400 по време на срещата си с Путин в Минск на 19 декември, потвърждавайки прогнозата на ISW за 2021 година, че създадените в Русия системи С-400 ще стартират да работят в Беларус.
 ISW: Путин не убеди Лукашенко нито за война, нито за интеграция
ISW: Путин не убеди Лукашенко нито за война, нито за интеграция

Москва се пробва да въвлича Минск във войната, макар че публично отхвърля

Лукашенко по-рано  отхвърли даването на Русия на системите С-400, работещи в Беларус от 2020 година

Това написа в следващия си разбор " Институтът за проучване на войната " (ISW). В него за следващ път се разясняват връзките Русия - Беларус в подтекста на войната в Украйна. 

Лукашенко евентуално забавя осъществяването на по-големите претенции на Путин - измежду които ангажирането на беларуските сили да се причислят към нашествието против Украйна - като прави по-малки отстъпки, които той възпира с години.

Руски боен личен състав евентуално ще ръководи основаните в Беларус системи С-400. Руският личен състав може да ръководи системите С-400 от по този начин наречения взаимен подготвителен център на руско-беларуските военновъздушни сили и сили за противовъздушна защита в Гродно, Беларус с непрекъснато съветско военно наличие в Беларус, което Кремъл сътвори напролет на 2021 година

ISW продължава да следи знаци, съответстващи на най-опасния курс на деяние при възобновена съветска инвазия в Северна Украйна от Беларус.

Украински военни не престават да предизвестяват за възходяща съветска опасност от Беларус. Командващият обединените сили на Украйна Сергей Наев съобщи на 20 декември, че съветските детайли в Беларус имат " сега задоволителен боен капацитет ", с цел да основат неопределена опасност за Украйна и че тези детайли могат да правят неуточнени " тактически дейности ".

Изявлението на Наев бележи поврат в характерността на украинските публични лица за възходящите съветски сили в Беларус; предходните украински описания на съветските сили в Беларус не им приписваха тактически важен потенциал.

Независими беларуски източници не престават да оповестяват за възходящи съветски механизирани сили в Беларус.

Съобщава се, че към 30 съветски танка Т-80 са били ситуирани в Беларус към 20 декември.

Тези знаци поддържат прогнозата на MDCOA, само че този курс на деяние остава малко евентуален сега. Руско навлизане в Северна Украйна от Беларус не е доста евентуално идно. Наев повтори, че защитата на Украйна е готова да пази Северна Украйна. Украинският общоприет щаб повтори, че към 20 декември не е забелязал съветски сили да образуват ударни групи в Беларус.

ISW ще продължи да следи обстановката.
 Украйна има вяра, че Путин притиска Беларус да се включи във войната
Украйна има вяра, че Путин притиска Беларус да се включи във войната

Но Лукашенко не желае да предприеме тази стъпка

Друга тематика са украинските дейности - ходовете на управляващите и протичащото се на фронта. 

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Бахмут на 300-ия ден от войната подкопава настоящата осведомителна интервенция на Кремъл, целяща да показа съветския президент  Путин като боен водач. Зеленски направи изненадващо посещаване на украинските войски, които служат на напрегнатия Бахмутски фронт на 20 декември, и връчи награди.

За разлика от тях, Путин организира гала по награждаването на висше равнище, където отпразнува съветската окупация и чиновници на Кремъл, като прокси водачи от окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, съветският пропагандист и основен редактор на RT Маргарита Симонян и съветският блогър Семьон Пегов измежду други държавни чиновници.

ISW по-рано оцени, че Путин е засилил напъните си да освободи себе си и съветското Министерство на защитата (МО) от непрекъснатата рецензия, като прави обществени изяви, свързани с разнообразни инициативи, ориентирани към възстановяване на съветските военни старания. Тази гала по награждаването в допълнение демонстрира твърдостта на Путин да се показва като боен водач.

Путин евентуално се стреми да отклони виновността за съветските военни провали в Украйна с агитация, която да го рисува в позитивна светлина, само че и го освобождава от отговорност за войната.

Решението на Путин да награди членове на неговия кръг, които даже не са взели участие директно в борбите, за разлика от визитата на Зеленски покрай фронтовата линия в Бахмут, провокира известни рецензии измежду съветските националистически гласове. Бивш пълководец на съветски бойци и сериозен глас в съветското осведомително пространство, Игор Гиркин, означи, че Путин награждава " своите герои в Кремъл ", само че не и съветските и подчинени военнослужещи, които вземат участие в борби на фронтовата линия.

Други блогъри спекулираха, че Кремъл е взел скрито политическо решение за съветско преустановяване на огъня, което разрешава на Зеленски да се разхожда из Бахмут.
 Бил ли е Владимир Путин на съветския фронт?
Бил ли е Владимир Путин на съветския фронт?

Срещата с генералите продължава да е тематика в съветските издания

Друг блогър повтори, че Путин не е посещавал окупираните територии и съобщи, че съветските сили няма да могат дейно да нанесат акуратен удар в точния момент против Зеленски.

Посещението на Зеленски в Бахмут ускори напъните на Путин да се утвърди като главнокомандващ по време на войната и трансформира личната осведомителна интервенция на Путин в разстройване даже в елементи от провоенното съветско осведомително пространство.

Финансистът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин в допълнение подкопа престижа на Путин, евентуално по нехайство, в съветското осведомително пространство, като се опита да ускори позицията му на фона на визитата на Зеленски в Бахмут. Пригожин разгласява поредност от видеоклипове, в които твърди, че е дошъл на фронтовата линия покрай Бахмут, с цел да приказва със Зеленски по отношение на контрола върху териториите в региона.
 Зеленски изненадващо дойде на фронта в Бахмут
Зеленски изненадващо дойде на фронта в Бахмут

Украинският водач беседва с бойците и им връчи оценки

" Предложенията " на Пригожин за договаряния със Зеленски не са нито съществени, нито авторитетни, защото той не заема публична позиция в Русия. Пригожин обаче продължава да се показва за видна политическа и военна фигура в Русия. Подобни фарсични мнения евентуално са отговор на многократните оферти на Зеленски да договаря непосредствено с Путин, откакто Русия изтегли силите си от Украйна. Появата на Пригожин на фронтовата линия в допълнение отслабва представянето на Путин като военновременен водач, защото Путин даже не е посещавал окупираните от Русия територии, нито е ходил някъде покрай фронтовата линия. Потребителите на обществените медии в допълнение разкриха, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу в действителност не е посетил фронтовата линия на 17 декември - както той твърди - посредством геолокиране на видеоклиповете, оповестени от съветското Министерство на защитата на пътуването на Шойгу в Армянск, Крим.

Въпреки че Пригожин не подлага на критика непосредствено Путин за неспособността му да се обърне непосредствено към Зеленски или да дойде на фронтовата линия, визитите му и Зеленски на фронтовата линия заплашват да създадат представянето на Путин като главнокомандващ по време на война по-скоро унизително, в сравнение с дейно.

Усилията на Кремъл да усъвършенства репутацията на съветското МО може да са предиздвикали Пригожин да удвои напъните си да легализира " Вагнер " в Русия. Руската държавна медия RT - евентуално обвързвана с Вагнер - разгласява 10-минутен репортаж за Вагнер, описващ основаването на паравоенната организация от Пригожин като опит за поддръжка на " съветските ползи " и отбрана на " съветския свят ".

Подобен ход допуска, че Пригожин се пробва да отърве " Вагнер " от наемническата стигма и вместо това още веднъж да показа групата като законна военна групировка в Русия, която поддържа съветските национални ползи. RT също по този начин показа видни чиновници на Кремъл като ръководителя на партията " Справедлива Русия - За истината " Сергей Мирнонов, който подлага на критика съветското държавно управление, че не се е възползвало от самодейността да признае " героизма " на войските на " Вагнер " в Украйна или да даде на формален статут съгласно съветското законодателство. Частни военни компании са противозаконни в Русия. 
 Британското разузнаване: Командирите от
Британското разузнаване: Командирите от " Вагнер " се крият в окопите

Вербуваните пандизчии били " разходен материал "

Събитието демонстрира, че Путин поставя от ден на ден старания да се обкръжи с военни униформи, евентуално с вярата да разсъни мемоари за Йосиф Сталин по време на Втората международна война.

Проблемите към мобилизацията не престават да вълнуват и ISW. 

Официален представител на Кремъл отклони въпроси за изказванието на офицер от набора на войска от Московска област от 17 декември, че съветските управляващи ще удължат периода на работа за бойци на наборна работа. ISW заяви на 17 декември, че военният комисар на Московска област полковник Алексей Астахов твърди, че съветските управляващи ще удължат интервала на работа за наборните бойци от 12 месеца на 18 за наборниците от пролетта на 2023 година и на две години за наборниците от есента на 2023 година

ISW също по-рано заяви, че чиновници на съветското МО са отрекли тези изказвания.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отклони въпрос по отношение на изказванието на 20 декември, заявявайки, че Шойгу е в най-хубава позиция да отговори на всевъзможни клюки към двегодишно удължение на военната работа.
 Украински военачалник: Русия може да активизира 1 милион души
Украински военачалник: Русия може да активизира 1 милион души

Киев желае помощ от своите съдружници

Независима съветска проверяваща организация, Conflict Intelligence Team, разшири непотвърдено известие, че съветските сили са събрали звено от мобилизиран личен състав и пандизчии.

В отчета се показва, че частта се е разположила в неуточнено обитаемо място в посока Лиман на фронтовата линия, където сега чака своето командване да издаде заповеди.

ISW не може без значение да ревизира тези изказвания, само че в случай че са правилни, те биха посочили, че съветските сили организират акция за набиране на пандизчии, сходна на тази, употребена от " Вагнер " за набиране на " пушечно месо ".

Войските на групата " Вагнер " не престават да имат извънредно високи равнища на смъртност заради високия % на жертви и инфекциозни болести.

Насилствено мобилизиран кримчанин, Володимир Сайчук, съобщи, че неговата част се е сражавала дружно със силите на Вагнер в Донецка област, отбелязвайки, че броят на починалите чиновници на Вагнер е три пъти повече от броя на ранените. Сайчук съобщи, че доста военнослужещи от Вагнер също носят бели и червени гривни, което демонстрира, че имат ХИВ или хепатит С.

ISW по-рано заяви на 25 октомври, че " Вагнер " е набирала и пандизчии със съществени инфекциозни болести.
 ISW: Кремъл готви нова готовност, само че среща отпор
ISW: Кремъл готви нова готовност, само че среща отпор

Русия продължава акцията против Украйна

Малко евентуално е Кремъл да разгласи края на мобилизацията, защото това би демобилизирало военнослужещи, които сега работят на фронтовата линия или се образоват да влязат в борба на по-късна дата.

Руски източник заяви, че съветските военни не са освободили от работа доброволци от батальона Шаймуратов, макар че договорите им изтичат през ноември.

В отчета се показва, че съпругите на тези военнослужещи са се обърнали към локалната военна прокуратура, където помощник-дежурният офицер е декларирал, че има наредба на декрет за частична готовност, съгласно която военните контракти не престават да са в действие, до момента в който тече мобилизацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР