Засилването на геополитическото съперничество в Арктика между САЩ, Китай и

...
Засилването на геополитическото съперничество в Арктика между САЩ, Китай и
Коментари Харесай

Дания скочи срещу геополитическите игри на САЩ-Русия-Китай в Арктика

Засилването на геополитическото съревнование в Арктика сред Съединени американски щати, Китай и Русия усилва напрежението в района. Това оповестиха от военно разузнаване на Дания, представени от " Ройтерс ".

Споровете в Арктика по отношение на световното стопляне и достъпа до потребни изкопаеми избухнаха при започване на май, когато държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна Русия в нападателно държание в полярния район и настоя, че дейностите на Китай би трябвало да се следят изкъсо.
 Пентагонът не се тормози от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.
Пентагонът не се тормози от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията сред Съединени американски щати и Турция няма да се отразят на интервенциите в Инджирлик

" Игра на огромна мощ се оформя сред Русия, Съединени американски щати и Китай, което усилва напрежението в арктическия район ", акцентират от датското разузнаване в годишния си отчет за оценка на риска.

Дания сложи за приоритет запазването на Арктика като зона на интернационално съдействие и решаването на всевъзможни евентуални проблеми посредством политически договаряния сред страните с арктическа територия. Гренландия, голям остров в северната част на Атлантическия океан и в Северния ледовит океан, е самоуправляваща се част от Дания.

Но задачата на Дания стана по-трудна за реализиране, откакто Русия по-специално ускорява военните си качества там, се добавя в отчета на датското разузнаване. " Това е основна движеща мощ за няколко други арктически страни, започващи да укрепват своите лични военни качества в района ", се добавя в отчета.
 Съединени американски щати противодействат на въздействието на Русия в Арктика
Съединени американски щати противодействат на въздействието на Русия в Арктика

В тази връзка Съединени американски щати имат намерение да построят нови ледоразбивачи

Подчертава се също по този начин, че новата тактика на Съединени американски щати за Арктика , оповестена през юни тази година, съчетана с обществени мнения от високопоставени държавни и военни публични лица, също е съдействала за усилването на напрежението в района.

Повишеният интерес на Съединени американски щати към Арктика стана явен през август, когато президентът Доналд Тръмп предложи закупуване на Гренландия от Дания , концепция, която бързо беше отхвърлена от датското и районното държавно управление на Гренландия.
 Помпео: Засилваме наличието си в Арктика, с цел да направляваме „ агресивните” Китай и Русия
Помпео: Засилваме наличието си в Арктика, с цел да направляваме „ нападателните ” Китай и Русия

Това предизвести държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР