Засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и по-нататъшното развитие

...
Засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и по-нататъшното развитие
Коментари Харесай

Отбраната на Европа е на дневен ред в ЕС

Засилване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО и по-нататъшното развиване на отбранителните качества на Европейски Съюз, кибер отбрана и старегическите връзки разискаха участниците в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита в София.

Директорът на дирекция " Управление и обмисляне при рецесии " на Европейската работа за външна активност Габор Иклоди съобщи, че по-голямата интеграция по въпросите на защитата и подобряването на съдействието ще оказват помощ да се ускори европейската отбранителна дарба. По думите на Габор Иклоди през днешния ден политическото внимание още веднъж е ориентирано към защитата и тя е напред в дневния ред на Европа.

Председателят на Комисията по защита на Народното събрание ген. Константин Попов означи, че продължава работата по Европейския фонд за защита и приемането на регламента за Европейската стратегия за развиване на отбранителна промишленост (EDIDP), които ще основат опция на всички държави- членки да вземат участие в разнообразни планове, уточни ген. Попов. Той добави, че би трябвало да бъдат основани тласъци за присъединяване на дребни и междинни предприятия.

Заместник-ръководителят на Европейския център за политическа тактика и някогашен министър на защитата на Румъния Михнеа Моток напомни тезата на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че европейската защита и отбрана би трябвало да влезе в политическия дневен ред на Европейски Съюз.

Необходимо е да се изследва дефицитът в европейските отбранителни качества и да се намерения по какъв метод да бъде избегнат, счита Моток. Кибер и хибридната опасност засягат всички страни в и отвън Европейски Съюз, никой частен или обществен бранш не е предпазен от тях, добави той.

Бившият министър на защитата на България и някогашен дипломат на страната в НАТО Бойко Ноев означи, че Европейски Съюз би трябвало да задълбочи стратегическото партньорство и съдействие с НАТО, би трябвало да се дадат нови благоприятни условия на интервенциите на НАТО в Европа и би трябвало да се разшири съдействието освен с НАТО, само че и със Съединени американски щати, Обединеното кралство, Турция и някои други страни.

Убеден съм, че имаме потребност от " член 5-ти " на Европейски Съюз, да, в нашия контракт има сходен член, само че той би трябвало да бъде обогатен и към него да бъде добавена такава дефиниция, която да включва обществените проблеми и икономическия живот, уточни Бойко Ноев. Трябва да бъдем по-решителни, когато обещаваме помощ в региона на сигурността, добави той.

Бившият министър на защитата проф. Тодор Тагарев уточни, че стремежът към по-силна и повече европейска защита изисква социална поддръжка и тя би трябвало да бъде устойчива Европейският парламент може да одобри политики и да предизвиква уравновесен и по-равнопоставен принос на всяка държава-членка.

Той уточни, че от европейските сили се желае да играят все по-разширени функции - да пазят от терористични интервенции, да охраняват границите, при всеобщи вълнения, за обезпечаване на кибер отбрана на сериозни детайли от инфраструктурата, обезпечаване на стратегически връзки. Според него непрестанно разчитане на военните за осъществяване на тези функции може да има отрицателен резултат върху правоохранителните органи, както и върху други единици.

Президентът на Атлантическия клуб в България и външен министър на страната в интервала 2001-2005 година Соломон Паси заключи полемика от работен семинар " Отношенията сред Европейски Съюз и Китай ". Необходимо е да се задълбочи съдействието сред Европейски Съюз и Китай по доста въпроси, е било маркирано по време на разискването. Участниците в семинара са се обединили към мнението, че е належащо Европейски Съюз да вложи изпитание за образуване и присъединяване в основаването на съвет Китай - Европейски Съюз.

" С приемането на заключителния документ на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита насочваме ясно обръщение като парламентаристи, че постигането на общ метод в региона на външната политика и гарантирането на сигурността на Съюза е допустимо ", съобщи ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

В признатия с консенсус финален документ ръководителите на парламентарните делегации на комисиите по външни работи и по защита на държавите-членки на Европейски Съюз и Комисията по външни работи на Екологичен потенциал се сплотяват към разбирането, че Европейски Съюз следва да поеме повече отговорност на интернационалната сцена, да приказва с един глас и да активизира запаси в осъществяване на стратегическите си цели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР