Засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и по-нататъшното развитие

...
Засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и по-нататъшното развитие
Коментари Харесай

Ген.Попов: Да се стимулира участието на малки и средни фирми в отбранителната индустрия на ЕС


Засилване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО и по-нататъшното развиване на отбранителните качества на Европейски Съюз, кибер отбрана и старегическите връзки разискаха участниците в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита в София.

Председателят на Комисията по защита на Народното събрание ген. Константин Попов означи, че се чака кординираният годишен обзор на защитата и проектът за развиване на качествата да помогне за подсилване на отбранителните качествата и за идентифициране на нови области за взаимни планове в границите на ПЕСКО /Постоянно структурирано съдействие в региона на отбраната/.

Продължава работата по Европейския фонд за защита и приемането на регламента за Европейската стратегия за развиване на отбранителна промишленост (EDIDP), които ще основат опция на всички държави- членки да вземат участие в разнообразни планове, уточни ген. Попов. Той добави, че би трябвало да бъдат основани тласъци за присъединяване на дребни и междинни предприятия.

В подтекста на актуалните провокации пред сигурността кибер отбраната и стратегическите връзки добиват все по-голямо значение, означи още ръководителят на Комисията по защита на Народното събрание.

Директорът на дирекция „ Управление и обмисляне при рецесии “ на Европейската работа за външна активност Габор Иклоди съобщи, че по-голямата интеграция по въпросите на защитата и подобряването на съдействието ще оказват помощ да се ускори европейската отбранителна дарба. В по-широк аспект това ще има и резултат на усилване на доверието на нашите общества в тези процеси, добави той.

По думите на Габор Иклоди през днешния ден политическото внимание още веднъж е ориентирано към защитата и тя е напред в дневния ред на Европа. Той означи, че от края на предходната година съществува Постоянно структурирано съдействие в региона на защитата (ПЕСКО) и страните, които вземат участие в него, имат законодателна обязаност и са задължени да усилят разноските си за защита. Според него би трябвало по-добре да се разходват средствата за защита, тъй като тяхната полза ще бъде лимитирана, в случай че няма политическа воля.

Днес живеем в друг свят и взаимоотношенията ни с НАТО са доста по-практични, по-прагматични през последните години, добави шефът на дирекция „ Управление обмисляне при рецесии “ на Европейската работа за външна активност. Ние би трябвало да обединим напъните си, с цел да можем да предоставим ефикасна поддръжка на нашите членове и на нашите съдружници, означи още Габор Иклоди.

Заместник-ръководителят на Европейския център за политическа тактика и някогашен министър на защитата на Румъния Михнеа Моток напомни тезата на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че европейската защита и отбрана би трябвало да влезе в политическия дневен ред на Европейски Съюз. Неговото изявление докара до основаването на пакет от ограничения, които съществено построиха бъдещето на защитата на Европа, акцентира Михнеа Моток. Според него е значимо да се разиска присъединяване на държавните управления и на отбранителната промишленост за по-задълбоченото съдействие в региона на защитата. Това, от което имаме потребност, не е безусловно пари и повече пари, тъй като тези финанси могат да бъдат погрешно разпределени, посочи Михнеа Моток. Необходимо е да се изследва дефицитът в европейските отбранителни качества и да се намерения по какъв метод да бъде избегнат, счита той.

Трябва да съсредоточим напъните си върху една от доста сериозните области на защитата – кибер защитата, тъй като тя съставлява опасност, на която занапред би трябвало да се даде стратегически отговор, акцентира Михнеа Моток. Кибер и хибридната опасност засягат всички страни в и отвън Европейски Съюз, никой частен или обществен бранш не е предпазен от тях, добави той.

Бившият министър на защитата на България и някогашен дипломат на страната в НАТО Бойко Ноев означи, че страните от Европейски Съюз са изправени пред съществени закани като миграция, тероризъм, кибер офанзиви и хибридна война. Това са проблеми, които би трябвало да бъдат позволени и ограниченията би трябвало да бъдат действени, акцентира той. Според Бойко Ноев Европейски Съюз би трябвало да задълбочи стратегическото партньорство и съдействие с НАТО, би трябвало да се дадат нови благоприятни условия на интервенциите на НАТО в Европа и би трябвало да се разшири съдействието освен с НАТО, само че и със Съединени американски щати, Обединеното кралство, Турция и някои други страни.

Убеден съм, че имаме потребност от „ член 5-ти “ на Европейски Съюз, да, в нашия контракт има сходен член, само че той би трябвало да бъде обогатен и към него да бъде добавена такава дефиниция, която да включва обществените проблеми и икономическия живот, уточни Бойко Ноев. Трябва да бъдем по-решителни, когато обещаваме помощ в региона на сигурността, добави той.

Бившият министър на защитата проф. Тодор Тагарев уточни, че стремежът към по-силна и повече европейска защита изисква социална поддръжка и тя би трябвало да бъде устойчива. По думите му би трябвало да се обезпечи постоянен годишен обзор на присъединяване и приноса на държавите-членки и, в случай че се откри, че една или повече от тях не способстват или са изключени от някакъв съставен елемент на европейската защита, Европейският парламент може да одобри политики и да предизвиква уравновесен и по-равнопоставен принос на всяка държава-членка.

За ефикасното съдействие на Европейски Съюз с НАТО би трябвало да координираме своите процедури и обмисляне, само че също по този начин би трябвало да подобряваме съдействието в разнообразни области във връзка с функции и развиване на качествата за защита в границите на Европейски Съюз и НАТО, означи проф. Тагарев. Той уточни, че от европейските сили се желае да играят все по-разширени функции - да пазят от терористични интервенции, да охраняват границите, при всеобщи вълнения, за обезпечаване на кибер отбрана на сериозни детайли от инфраструктурата, обезпечаване на стратегически връзки. Според него непрестанно разчитане на военните за осъществяване на тези функции може да има отрицателен резултат върху правоохранителните органи, както и върху други единици.

По-рано участниците в Интерпарламентарната конференция участваха в работни семинари по разнообразни тематики.

Дискусията в границите на работния семинар „ Стратегическа енргийна и транспортна съгласуваност на западните Балкани “ заключи ръководителят на Комисията по външна политика на Народното събрание в интервала 1997 – 2001 година Асен Агов. На нея е било маркирано, че доста от хората на 40-годишна възраст желаят да изоставен страните от Западните Балкани, тъй като не виждат положителни вероятности. Енергийната съгласуваност на страните от този район не е просто стратегическа цел, нейното реализиране ще улесни живота на всички консуматори в тези страни, е било посочено по време на разискването. Било е очебийно, че транспортните връзки сред балканските страни не са добре развити, а те са главен фактор за растежа на стопанската система и търговията и за разкриването на нови работни места.

Президентът на Атлантическия клуб в България и външен министър на страната в интервала 2001-2005 година Соломон Паси заключи полемиката в работния семинар „ Отношенията сред Европейски Съюз и Китай “. Необходимо е да се задълбочи съдействието сред Европейски Съюз и Китай по доста въпроси, е било маркирано по време на разискването. Участниците в семинара са се обединили към мнението, че е належащо Европейски Съюз да вложи изпитание за образуване и присъединяване в основаването на съвет Китай – Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР