Засилване на наказанията за т.нар. фалшиви новини, както и за

...
Засилване на наказанията за т.нар. фалшиви новини, както и за
Коментари Харесай

Години затвор и десетки хиляди левове глоба за фалшиви новини, неясно какво е фалшива новина

Засилване на наказванията за така наречен подправени вести, както и за спекулата в изискване на изключително състояние - това решение взе дефинитивно Народното събрание през Закона за ограниченията по време на изключителното състояние поради ковид, където промените се одобряват текст по текст.
Прие се поправката, съгласно която за ( погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент и паника или погрешна информация за разпространяването на заразителна болест ) се носи по-тежка наказателна отговорност (чл. 326 от Наказателния кодекс). Те са – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лв. санкция, а в случай че има " обилни нездравословни последствия ", санкцията е от 10 000 до 50 000 лв. и престоят в пандиза става 5 години.
За поправката настояваше изключително интензивно основният прокурор Иван Гешев. Срещу текста се оповестиха от Българска социалистическа партия и от Вътрешна македонска революционна организация, като Александър Симов от социалистите попита каква е дефиницията на подправена вест - пуснахме армията на улицата, ограничаваме публицистите, какво следва, попита той, а Александър Сиди напомни, че Вътрешна македонска революционна организация към този момент излезе с обособени оферти, към Закона за радио и телевизия!
Особено картинен беше депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов, който попита следното, откакто Павел Шопов от " Атака " изясни по какъв начин съдът ще взема решение. Съдът, само че по кое време, след какъв брой време, попита Жаблянов, който добави, че " ще сте пообрали праха на това място ", в което никой не желае да е, очевидно визирайки ареста.
Не написа ли кой е притежателят на уеб страницата, блокаж. Може отново да се отвори подобен уебсайт, отново блокаж - по този начин губят аудитория. Проблемът е с такива като Informiran.net, те целят дестабилизация на страната, изясни Тома Биков от ГЕРБ, който изиска да бъде помислено от всички партии за подправените вести в доста по-голям аспект. Биков сподели и, че е напълно друго да си публицист, да напишеш/предадеш нещо в медия с прочут притежател и да застанеш зад него с името си - тогава носиш отговорност. " Имаме време, това не е обвързвано единствено с изключителното състояние, дано създадем оферти в идващите седмици ", съобщи Биков.
Според Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация няма двоумене - подправена вест е неистина, а не категорично подчертана непотвърдена информация.
(чл. 225 от Наказателния кодекс) се завишават наказванията – 1 до 3 години затвор и санкция от 2000 до 5000 лв.. Българска социалистическа партия искаше 5 години затвор и 10% от оборота на нарушителя, само че това не беше признато.
Съгласно член 355 от Наказателен кодекс, който наруши разпоредба, правила или ограничения, издадени срещу разпространението или появяването на заразна болест по хората, се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция от 1000 до 10 000 лв..
Отпадна текстът, съгласно който медици, които откажат без уважителна причина да оказват помощ на заболели при условия на емидемия и пандемия и обстановката е обвързвана със смъртни случаи, се санкционират с пробация от 1 година и санкция от 300 до 1000 лв..
От 13 март, не стопират да текат единствено периодите по наказателни производства за налагане на ограничения за насила – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните периоди, с приключването на които се погасяват или приключват права и се пораждат отговорности. Остават да се вършат неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по региони, обезпечени от Нотариалната камара.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 20 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР