Засилва се тенденцията за езикова агресия при политиците. Това каза

...
Засилва се тенденцията за езикова агресия при политиците. Това каза
Коментари Харесай

Експерт: Засилват се тенденцията за езикова агресия при политиците

" Засилва се наклонността за езикова експанзия при политиците. " Това сподели доцент Владислав Миланов, учител по актуален български език в СУ „ Климент Охридски “, в изявление за Агенция " Фокус " във връзка речта на политиците през миналия политически сезон.
Доц. Миланов изясни, че езиковата равносметка след всеки политически сезон в последните години е тъжна.
" Поставени сме в обстановка да обобщаваме сходни заключения за нивото на езиковата беззащитност на обществено говорещите лица, ангажирани с политиката. Не ни напуща чувството, че последното, за което мислят, когато приказват българските политици, е силата на словото. Затова и изводите, към които се сплотяваме с сътрудниците, се въртят към основни думи като клишета, езикова експанзия, езикова немарливост, неуместни за обстановката изразни средства, неумение да се построи аргументирано изявление и да се изслушват събеседниците ", сподели още той и уточни, че по тази причина и парламентарната тирада все по-често е лишена от информативност, в нея рядко някой се вслушва с интерес и не могат да се открият благосъстоянията нa мисълта и на езика.
" Промяната в говоренето значи преди всичко смяна в моделите на мислене, на държание и на действителна отговорност и грижа за живота на жителите. Не следим такава смяна все още. Напротив. Засилват се трендовете към езикова експанзия, не понижават клишираните използва, задълбочава се нереалното говорене по тематики, които изискват съответен отговор, а неналичието на приемливост към мнението и към думите на другия е водещ модел на държание. Не сме надалеч и от физическата експанзия ", сподели още доцент Миланов.
Той уточни, че недоверието на хората в политическото говорене през последните години е реалност и е доста мощно изразено.
" Бяхме очевидци на обстановки, които демонстрират какъв брой елементарно е за един политик през днешния ден да приказва едно, а на следващия ден да се отхвърли от него. И по-късно да изпада в режим на пояснения – не сме го разбрали, желал е да каже нещо друго, репликите му са били извадени отвън подтекста. Все оправдания, които ни принудиха да въведем в проучванията си работно определение, че превеждаме политиците си от български на български език в устрема си да разбираем какво тъкмо желаят да ни кажат. Има и друго доста значимо нещо. Когато се разминават толкоз съществено думите и изказаните положителни планове с това, което действително става в действителността; когато върли съперници разменят обиди и упреци един против различен, а след това внезапно се сплотяват към национална идея и стават съдружни партньори; когато в общественото пространство спорят яростно представителите на другите политически сили, а в коридорите на властта се прегръщат другарски – цялата тази театрализирана експанзия и добре заучено държание с годините отдалечават по натурален път политиците от гласоподавателите им. А за нас като лингвисти вършат съвсем невероятно да определим по речта какъв човек стои против нас и ни ръководи. И вместо по думите и по делата да ги разбираме и избираме, се получава тъкмо противоположното ", сподели още доцент Миланов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР