Засилено струпване на цистерни с украинска и молдовска регистрации край

...
Засилено струпване на цистерни с украинска и молдовска регистрации край
Коментари Харесай

Петролната база край Мартен: Изнасят ли се горива от Държавния резерв?

Засилено скупчване на цистерни с украинска и молдовска регистрации край петролната база край Мартен.

За това алармираха хора от региона, оповестява Съмненията им бяха, че се източват горива от Държавния запас. Проверка на място сподели, че фактически има огромна колона от изчакващи цистерни, само че пред две от трите петролни бази – на „ Лукойл “ и „ ДМВ Петрол “. Според осведомени за украинците сега е преференциално да внасят горива от България, а местоположението край Мартен е комфортна поради близостта си с граничния пункт „ Дунав мост “.

Нефтопродуктите, които се търгуват обаче, нямат нищо общо с Държавния запас. В изявление за Русе Медиа шефът на „ ДМВ Петрол “ Владислав Илиев разяснява, че е неуместно да се приказва за такова нещо и изяснява за какво.

- Г-н Илиев, базата на сдружението съхранява ли горива от Държавния запас?

-Дружеството, опериращо в склада, не е задължено лице по Закона за наложителните ресурси от петрол и нефтопродукти към днешна дата. Тук не се складират ресурси за изключителни обстановки или ресурси за военновременни обстановки. т.е. няма по какъв начин да бъдат изнесени, защото такива ресурси няма.

Тъй като складът работи от два месеца – от началото на март, е обикновено до тогава да не е имало такава интензивност пред него, защото не е функционирал преди този момент.

-Защо има такова раздвижване от цистерни в региона?

-По отношение на цените мога да кажа, че към днешната дата България се радва на едни от най-ниските награди върху интернационалните цени. Това е с помощта на главния производител в страната „ Лукойл “, който продължава да обезпечава цялото ползване на територията на страната, както и нормални интервенции по корабно доставяне, нормални интервенции по доставки до прилежащи страни-членки и така нататък Като цяло „ Лукойл “ направиха всичко допустимо да минимизират ценовия потрес, който беше във връзка със събитията към нас.

- Дали някой би си разрешил да изнесе военновременни ресурси?

Това е, меко казано, неуместно. Тъй като самото придвижване или разпореждането с тези артикули, става само и единствено след позволение на Агенцията „ Държавен запас и военновременни ресурси “, която е подчинена на Министерски съвет. Към днешна дата България нито е в някакво изключително състояние, нито е в обстановка, която да принуждава страната да прави такива неща. т.е. смятам, че всички горива, които са разпоредени за предпазване, са налице. Контролните функционалности за това са както на Агенция „ Държавен запас и военновременни ресурси “, по този начин също и на Агенция „ Митници “, които наблюдават това нещо много съществено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР