Засилено полицейско присъствие осуети провеждането на пронацисткия Луковмарш в София.

...
Засилено полицейско присъствие осуети провеждането на пронацисткия Луковмарш в София.
Коментари Харесай

Засилено полицейско присъствие спря провеждането на Луковмарш

Засилено полицейско наличие осуети провеждането на пронацисткия Луковмарш в София. Шествието, с което годишно се уважава паметта на ген. Христо Луков (1887-1943), беше планувано за събота вечерта, макар че Столичната община беше издала възбрана за провеждането му.

В събота следобяд служители на реда обкръжиха къщата на Христо Луков и не позволиха проведени групи хора до нея, заяви. Отделни хора сервираха цветя пред постройката, заяви. Факелно шествие до къщата на Луков не се организира. По информация на пред НДК са се събрали дребни групи хора, само че след това са се разпръснали.
 Полиция в региона на къщата на Христо Луков в София на 25 февруари 2023 година
Луковмарш се провежда от националистическата организация Български народен съюз “Еделвайс ”. То е в памет на военачалник Христо Луков . Той е считан за воин от Първата международна война, който по-късно поддържа съюза на България с нацистка Германия и управлява пронацистка организация. През 1943 година генералът е погубен от комунистическа бойна група.

По-рано в събота Върховната административна прокуратура (ВАП) заяви, че е сезирала министъра на вътрешните работи и кмета на Столичната община да подхващат ограничения за запазване на публичния ред в случаи на зародила заплаха по време на Луковмарш.

Малко след крайния час на шествието, посочен от уредниците, посолството на Израел в България разгласява позиция, с която благодари на българските управляващи, че са го отменили.

“Отмяната на Луковмарш в действителност е израз на мощните, непрекъснати и устойчиви български старания за битка с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата. Тази вечер за следващ път стана ясно, че битката с тези порочни феномени в действителност е главен приоритет за България ”, написа посослството.

“Действията на българските управляващи безспорно ще отекнат и надалеч отвън границите на страната. ”

В седмиците преди събитието Министерството на външните работи на България, посолството на Съединени американски щати и партии, измежду които ГЕРБ, “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”,. Неправителствени организации също осъдиха проявата. Това направи и основният прокурор Иван Гешев.

Луковмарш се организира от 2003 година до 2013 година без опозиция от страна на управляващите и среща митинги, отправяни само от неправителствени организации. От 2014 той се организира макар частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи. През 2021 година той за първи път е неразрешен, въпреки и - когато участниците към този момент са се събрали. През 2022 година Столичната община откакто той към този момент беше завършил.

В петък пресцентърът на Столичната община заяви пред Свободна Европа, че още през май 2022 година е постъпило съобщение за провеждането на Луковмарш на 25 февруари 2023 година, само че от градската администрация са забранили провеждането на събитието.

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът може да забрани провеждането на протест, когато тя е ориентирана към принудително изменение на конституционно открития ред, когато заплашва публичния ред и нарушава правата и свободите на други жители. Ако уредникът не е склонен с това, може да апелира дейностите на локалните управляващи пред административен съд.

Организаторите на Луковмарш оповестиха, че са обжалвали възбраната. Делото обаче към момента не е дефинитивно решено. По-рано в събота уредниците на шествието организираха митинг пред НДК против възбраната.

По същото време в София се организира протестно шествие против Луковмарш под надпис “Без нацисти по улиците ни ” . То стартира от Съдебната палата и продължи до Ректората на Софийския университет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР