Засилено наблюдение на границите, събиране на деца без придружител със

...
Засилено наблюдение на границите, събиране на деца без придружител със
Коментари Харесай

Гърция въвежда нови мерки за борба с бежанския наплив

Засилено наблюдаване на границите, събиране на деца без компаньон със фамилиите им в Европейски Съюз, прехвърлянето на бежанци и мигранти от островите в други центрове, смяна в процеса за предоставяне на леговище. Това са единствено част от ограниченията, признати на изключително съвещание на държавния съвет по външна политика и защита на Гърция, което се организира в премиерската резиденция.

 © БГНЕС
Според представителя на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас на срещата с Кириакос Мицотакис са взети решения за нова и по-засилена политика по въпроса, след увеличаващия се брой бежанци и мигранти, идващи на острови в източната част на Егейско море.

116 непридружени деца от гръцките острови ще бъдат трансферирани в други страни от Европейски Съюз, с които към този момент съществува съглашение за връзка с техните фамилии. През идващите седмици 250 деца без придружители ще бъдат трансферирани в сигурни убежища в Гърция и се възнамерява да се направи същото за други бежанци и мигранти, с цел да се понижи броят им на островите.

На изключителното съвещание беше решено да се ускори граничният контрол в съдействие както с „ Фронтекс “ по този начин и с европейските управляващи и НАТО. В този подтекст ще бъде призната Националната интегрирана система за морско наблюдаване - система, която свързва бреговите и военните системи за наблюдаване посредством потреблението на нови технологии (обикновени и термични камери, дронове и др.).

Предвижда се също по този начин да се промени институционалната рамка в процеса на предоставяне на леговище или да се отстрани обработването на молбата на втора инстанция, тъй че „ при положение на отменяне на молбата за леговище, процедурата по връщането на претендента в страната на генезис да стартира неотложно “.

Успоредно с това ще бъде засилен полицейският надзор за търсене на бежанци, чийто молби са били отхвърлени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР