Засилените критики към алианса както от левите, така и от

...
Засилените критики към алианса както от левите, така и от
Коментари Харесай

Курс към суверенитет: Ще излезе ли Франция от НАТО?

Засилените рецензии към алианса както от левите, по този начин и от десните френски претенденти за президенти свидетелстват за дълбока рецесия в НАТО. Франция обрисува курс към възобновяване на изгубения си суверенитет.

На фона на засилващата се борба сред Съединени американски щати и Русия в Европа все по-често се чуват гласове на „ здрав разсъдък “ за преразглеждане на тактиката за съдействие с НАТО, както и за нуждата от основаване на лична европейска войска, която няма да зависи от прагматичните цели на американския хегемон.

В навечерието на президентските избори във Франция (първият тур от които ще се организира на 10 април 2022 г.), дебатите на претендентите и изявленията на политиците от ден на ден слагат под въпрос нуждата на страната от участие в НАТО.

Критични оценки за участието се чуват освен от лагера на „ голистите “ (последователи на дьо Гол, който инициира отдръпването на Франция от военното командване на НАТО през 1966 г.), само че и от представители на дясноцентристките и левите политически сили.

„ От Комунистическата партия до Националното обединяване, доста френски политически водачи се изрекоха в интерес на излизането на Франция от Атлантическия алианс. Въпросът дали да останем в НАТО или не, е в центъра на президентската акция във Франция през 2022 година ", съобщи журналистът Оливие Ведрин.

" Кризата към прекратяването на контракта за подводниците за Австралия раздруса връзките сред Съединените щати, Канбера и Париж, които са исторически съдружници “, отбелязва още Tribune de Geneve.

През 2017 година от 10 френски претенденти за президент 4 бяха за излизане от НАТО. Днес този брой пораства. Нещо повече, даже френският президент Еманюел Макрон, който при започване на своето президентство беше фокусиран върху съдействието със страните от англосаксонския блок, към този момент стартира да дава сериозни оценки на алианса в средата на мандата си. НАТО, съгласно него, „ се бори против една идеология и система, които от дълго време са изчезнали “.

Президентът на републиката прикани за създаване на единна европейска отбранителна тактика и означи, че е значимо „ да не делегираме защитата на Съединените щати, а независимо да пазиме ползите си, като си сътрудничим във военната сфера “.

НАТО: Критики отляво

На 3 януари 2022 година Жан-Люк Меланшон, водач на френската лява партия " Непокорена Франция ", приказва в ефира на радиоканала France Inter за нуждата Франция да напусне НАТО и да усъвършенства връзките си с Русия.

„ Имаме потребност от деескалация. Ако напуснем НАТО, няма да бъдем въвлечени в логиката на Студената война, към която американците се придържат във връзка с Русия и Китай “, изясни позицията си Меланшон.

Той добави още, че Русия е стратегически сътрудник на Франция, а американските опити да трансфорат колегата на Франция във зложелател не са в сходство с френските ползи.

„ Защо би трябвало да пазиме границите на Украйна? “ — попита претендентът за президент.

Меланшон дефинира аргументите за безпокойството на Москва по отношение на разширението на НАТО на изток като законни, защото такова разширение съставлява опасност за сигурността на Русия.

Позицията на Меленшон във връзка с НАТО е поредна, претендентът за президент постоянно подлага на критика разрушителната роля на НАТО и изключително експанзионистката политика на Съединени американски щати: през 2017 година той осъди американските ракетни офанзиви против военно летище в Сирия, което беше отговор на хипотетична „ химическа офанзива “.

Съратникът на Меланшон, народен представител от Френското Народно заседание Мишел Ларив се обърна към външния министър Жан-Ив льо Дриан с предложение да стартира процедурата за излизане на Франция от НАТО. Ларив напомни, че след края на Студената война НАТО взе участие в огромен брой спорове по света, като резултатите от тези спорове не са донесли сигурност на Франция или останалия свят.

„ Франция въобще не е заинтригувана да се причисли към враждебен блок, ориентиран против Китай и Русия. Напротив, Франция е заинтригувана да приказва със личен глас “, счита Ларив.

НАТО: Критики отдясно

Кандидатката за президент на Франция от Националното обединяване Марин Льо Пен, която съгласно социологическите изследвания може да стигне до втория тур (Льо Пен може да получи 17% съгласно изследванията на Opinion Way), също се застъпва за отдръпването на Франция от обединеното командване на НАТО.

В скорошно изявление за BFMTV политикът означи, че „ НАТО би трябвало да се пренасочи към битката против ислямисткия фундаментализъм “. Льо Пен означи, че участието на Украйна в НАТО би нарушило отговорностите на Северноатлантическия алианс към Русия да не концентрира войските си на границата си и недоволството на Москва е изцяло целесъобразно.

Тя, сходно на левия си противник Жан-Люк Меланшон, поредно се застъпва за излизането на Франция от НАТО повече от десетилетие, което сигурно провокира състрадание измежду гласоподавателите.

Ерик Земур, десен журналист, претендент за президент и почитател на военачалник дьо Гол, който безусловно взриви политическото пространство на Франция с ярките си антиамерикански лозунги, прави оценка сериозно участието на Франция в НАТО.

„ Дълги години настоявам, че съгласно мен НАТО трябваше да бъде необуздано през 1990 година, когато Съюз на съветските социалистически републики изчезна и когато Варшавският контракт изчезна “, сподели Ерик Земор.

„ НАТО се трансформира в машина за обслужване на страни, които сякаш са страни сякаш съдружници на Съединените щати, само че в действителност са единствено техни длъжници, и които би трябвало да се подчиняват, и с които да се отнасят грубо, както видяхме в австралийската история ", продължи той.

Кандидатът за президент също по този начин означи, че отношението на Русия към напредването на НАТО към нейните граници е безусловно законно. Земур се застъпва за развиването на връзките с Русия и постоянно подлага на критика антируските наказания.

Ръководителят на придвижването Реконкиста неведнъж е отбелязвал, че в случай че завоюва президентските избори, той възнамерява да отстрани глобите против Русия.

НАТО: Критика от центъра

По-умерена позиция, само че в това време сериозна към НАТО, споделя претендентът за президент на Републиканците Валери Пекрес (според социологическите изследвания тя може да заеме трето място с 16%). В ефира на телевизионния канал France 3 тя съобщи, че загрижеността на Русия по отношение на разширението на НАТО на Изток е законна.

„ Днес Русия има основателни опасения по отношение на [разгръщането] на НАТО покрай нейните граници, което може да бъде ориентирано против нея. Следователно е нужен разговор. Нуждаем се от конференция за сигурността в Европа с присъединяване на Русия и Европейския съюз “, сподели Пекрес.

Републиканският претендент също по този начин акцентира, че „ консолидираното на Украйна в НАТО не наподобява приоритет в мирна Европа “. В колона за Le Monde Пекрес акцентира нуждата от голистки блок на „ Европа на нациите “, „ обединена от Атлантика до Урал “.

„ Във време, когато напрежението се покачва към Украйна и когато има полемики сред американци и руснаци за бъдещето на сигурността в Европа без европейци, приканвам всички да се върнат към визията на военачалник дьо Гол “, сподели Пекрес.

„ Появи се многополюсен свят, нови сили заеха своето място на интернационалната сцена. Русия, безконечна Русия, Русия на Толстой и Пушкин, която познавам и обичам, е на първо място част от европейския континент и към този момент не би трябвало да мечтае да разделя света едно на едно със Съединени американски щати “, съобщи политикът.

Въпреки обстоятелството, че претендентът няма уговорка за излизането на Франция от НАТО в своята външнополитическа стратегия, все пак, играейки върху благосклонностите на гласоподавателите към военачалник дьо Гол, Пекрес ловко подлага на критика алианса и се придържа към реалистична позиция в интернационалните връзки. Това включва създаване на градивен разговор с Москва.

Контекст

Като една от дванадесетте страни основателки на военния блок на НАТО през 1949 година, Франция напусна алианса през 1966 година Генерал дьо Гол, който подлагаше на критика Съединените щати, назова " запазването на независимостта на Франция в международните каузи " съществена цел на излизането.

„ Франция “, написа той на американския си сътрудник Линдън Б. Джонсън, „ предлага възобновяване на суверенитета на своята територия, което сега е възпрепятствано от непрекъснатото наличие на съюзнически военни детайли, или потреблението на своето небе, тя приключва присъединяване си в взаимните командвания и към този момент няма да дава сили разполагаем на НАТО. "

Шарл дьо Гол акцентира на конференция на 21 февруари 1966 година, че НАТО е открило американски протекторат в Европа, че Съединените щати са наложили американска военна тактика на Европа и Франция, както и че са принудили членовете на алианса да вземат участие във войни, в които съдружниците не желаят да вземат участие.

През 2003 година Франция под управлението на Жак Ширак отхвърля да се причисли към Съединените щати в офанзивата против Ирак (която е решена въз основа на мита, че Саддам Хюсеин има оръжия за всеобщо унищожение).

Завръщането на Франция във военното крило на НАТО след 43-годишно неявяване се случи по време на президентството на Никола Саркози през 2009 година Саркози твърди, че Франция към този момент взе участие в доста интервенции на НАТО, тъй че би трябвало да бъде включена в механизма за взимане на решения.

В същото време връзките с алианса не бяха постоянни. През 2019 година Макрон сподели, че „ мозъкът “ на НАТО е „ мъртъв “ и алиансът към този момент няма вътрешна единодушие и единение.

Влошаването на връзките на Франция с НАТО беше улеснено от основаването на AUKUS (тристранен защитителен съюз, основан от Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати на 15 септември 2021 г.).

„ НАТО са най-вече Съединените щати. Всички членове на НАТО, в това число някогашни международни сили като Франция и Обединеното кралство, не би трябвало да не помнят, че американските ползи са от първостепенно значение в алианса, а първата реакция на този килнат метод пристигна от Франция още веднъж преди 56 години ", разяснява организация Anadolu рецесията в връзките сред Франция и НАТО, която избухна след основаването на AUKUS.

Изводи

Първият тур на президентските избори във Франция ще се организира на 10 април 2022 година На процедура всички претенденти, които имат късмет да стигнат до втория тур, споделят сериозни позиции във връзка с успеваемостта и продуктивността на НАТО.

Засилените рецензии към алианса както от левия Меланшон, по този начин и от десните Льо Пен, Земур и даже Пекрес свидетелстват за надълбоко разединение в НАТО. Може ли 1966 да се повтори?

Напълно допустимо е, като се има поради, че за болшинството претенденти с висок избирателен рейтинг, Дьо Гол е забележителност и воин. Във всеки случай е ясно, че сляпото следване на дневния ред на НАТО и русофобската изразителност са нещо от предишното. Франция обрисува курс към възобновяване на изгубения си суверенитет.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР