Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен

...
Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен
Коментари Харесай

Проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден заради спекулата

Засилени инспекции в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен магазините и пазарите, тази година поради изключителното състояние - ще се наблюдават и обектите, които доставят храна до домовете. Колко ще ни коства празничната софра?

От началото на изключителното състояние повишаване по тържищата и борсите се регистрира най-вече при плодовете и зеленчуците. На едро да вземем за пример цената на кг лимони е скочила съвсем двойно. В дните преди Великден и Гергьовден - интензивно ще се следи безвредни ли са главните артикули, които слагаме на празничната софра – като агнешко, козунаци, яйца, бои и салати. Очакванията са кг агнешко от обора да коства към 5 лева, а в комерсиалната мрежа – 15.

За да се поддържа родното произвеждане по време на изключителното състояние - животновъдите желаят търговците да изкупуват и оферират единствено българско агнешко.

" Почти всички огромни вериги склониха да го създадат. Няма да има обстановка, като предходната година с вноса. Остана и по-малките търговци да подхващат тази крачка ", сподели пред Нова телевизия Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

За да се улесни достигането на родното агнешко до огромните вериги - страната отпуска средства на кланиците. Въпреки взетите ограничения - животновъдите предвиждат тежки времена за сектора.

" Придвижването на хората, към дребните обитаеми места, където са фермите е затруднено. Със сигурност ще има вреди върху сектора ", прибавя Караколев.

Ударът на рецесията към този момент усещат и зеленчукопроизводителите в Санданския край. Отглеждането на продукцията изисква същите грижи и разноски, само че пазар – няма.

" Къде ще се издава тази стока, и най-малкото като има импорт, тоя импорт напряко те унищожава, унищожава ни като цяло ", на мнение е производителят Владимир Петров.

По тържищата с плодове и зеленчуци обаче от няколко дни тировете с вносна стока са намалели на половина. И цените на цитрусите устремено потеглиха нагоре.

От комисията, която следи пазара на едро, не чакат далавера с цените по празниците. И успокояват, че складовете са цялостни с артикули.

" Ако потребим домати, които сега падат, зелена салата и зелен лук, агнешко и яйца – ние ще платим тъкмо толкоз, колкото сме платили 2019 година Нека всеки един от нас да вземе решение – да си закупи българско месо и по този метод ще поддържа българската стопанска система ", сподели Владимир Иванов – Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР