Засилени проверки на пътя. Причината - увеличеният трафик към Гърция

...
Засилени проверки на пътя. Причината - увеличеният трафик към Гърция
Коментари Харесай

9 души са загинали на пътя в първите дни на август

Засилени инспекции на пътя. Причината - увеличеният трафик към Гърция и Турция и поради прибиращите се от Западна Европа гастарбайтери. Първите няколки дни на август бяха белязани от тежки произшествия с огромен брой ранени.

Последните 24 часа бяха наситени с произшествия на пътя. Тази нощ в столицата се разигра същински екшън, откакто 24-годишен моторист беше прострелян от служители на реда с три стоп патрона след гонка на Околовръстното. Младият на мъж не е спрял за инспекция, той се е движел с превишена скорост, без светлини и със скрити регистрационни номера. След като е бил арестуван той е бил настанен за лекуване в болница без заплаха за живота.

На този декор данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че за първите няколко дни на август на пътя са починали 9 души, а малко над 130 са ранените. Само през вчерашния ден в произшествия са починали четирима души.

От Пътна полиция предизвестяват, че трафикът от гастарбайтъри се усилва.

През лятото страната ни става кръстопът точно на водачи от Турция, които пътуват със фамилиите си от страни от Западна Европа към родината си. Някои от тях карат по 2-3 денонощия без отмора, заспиват зад кормилото, изпреварват рисково, не съблюдават рестриктивните мерки на скоростта.

От Пътна полиция към този момент регистрират засилен трафик към Турция и Гърция. Традиционно през летния сезон статистиката демонстрира нарастване на случаите точно с румънски и турски водачи. Най-често нарушаванията са свързани с погрешно изпреварване, защото задграничните водачи се стремят да карат в колона от по 2-3 автомобила. Практиката демонстрира, че доста от случаите са провокирани поради изтощеност и заспиване зад кормилото.
Калоян Драганов,,,Пътна полиция " ГДНП: Апелираме към всички водачи да са извънредно деликатни към водачите на тези коли, тъй като чакаме отмалялост у тях, допускане на неточности. Да се движат на такава отдалеченост да могат да позволен автомобил, който изпреварва, да се включи в колоната. Основните пътни артерии сме ги наситили за подкрепяне на придвижването и обезопасяване.
От Министерство на вътрешните работи признават, че санкциите се събират мъчно.

Калоян Драганов,,,Пътна полиция " ГДНП: След определяне на нарушаването и издаване на наказателно разпореждане, което се издава в деня на нарушаването също се изпраща до страната на нарушителя. - Тоест, тук няма по какъв начин да ги санкционирате? - Да.
Според специалисти контролът би трябвало да се затегне, а решение липсва към този момент близо 15 години. Едно от предложенията е камерите на пътна полиция да се свържат с граничните пунктове. Така санкциите да се заплащат преди овакантяване на страната. Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че от началото на годината на пътя са починали малко над 320 души.

Засилен ще бъде контролът и при камионите и рейсовете. В края на месец юли в границите на интервенция на " Тиспол " са тествани над 7 хиляди товарни автомобила и към 2 хиляди рейса. Най-честите нарушавания са свързани с превишена скорост и неизползване на предпазните колани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР