Засилени хайки дебнат собствениците на домашни любимци в столицата. Служители

...
Засилени хайки дебнат собствениците на домашни любимци в столицата. Служители
Коментари Харесай

Хайки за кучета без каишка и чип в София, солени глоби от 300 лева

Засилени хайки дебнат притежателите на домашни любимци в столицата. Служители от Столичен инспекторат наблюдават дали се съблюдават новоприетите правила при разхождането на кучета, научи  TrafficNews .

Само за един ден са санкционирани 6 стопани, които разхождали любимците си без мотив. Те са санкционирани в района на НДК и парк " Възраждане " от чиновници на звено " Медицинска екология " към Столичен инспекторат. Проверки се правят най-вече в огромните паркове в столицата, както и в междублоковите пространства, където най-често кучкарите извеждат животните. Градинки, детски площадки и учебни дворове също подлежат на инспекция.

Освен дали кучетата се водят на мотив, служителите проверяват за поставен микрочип и ваксина срещу бяс. Стриктно се следи и дали притежателите почистват след песовете. От началото на откомври са тествани 116 притежателя, като 17 от тях са санкционирани с фиш.  На 45 пък са формирани констативни протоколи с наставления.

Припомняме, че съгласно новоприетите промени в Закона за ветеринаромедицинската активност санкцията за куче, което тежи над 5 кг, и се разхожда без мотив е 300 лв.. Глобата за нападателно куче без намордник пък е 1000 лв.. Промените провокираха остри реакции от страна на стопаните на кучета. Те бяха безапелационни, че глобите няма да трансформират нищо, така като става въпрос за образование. 

" Малкото на размер куче също може да провокира случай при безотговорно разхождане – пътнотранспортен; захапване на малко дете; предизвикателство на нападателна реакция от друго огромно, разхождано на мотив куче, навлизайки в персоналното му пространство. Броят на случаите точно с разхождани на мотив едри и/или незадоволително обществени кучета, заради прочувствено, постоянно също нападателно предизвикателство от страна на свободно пуснато дребно кученце, е огромен ", възмутиха се от " Екоравновесие ".

" Шумното оповестяване на импортирания законопроект само измества фокуса на внимание от обстоятелството, че случаите с домашни кучета биха били доста по-малко, в случай че се прилагаха в този момент настоящите разпореждания. А те не се ползват заради тоталното безучастие на общините и БАБХ като контролни органи по Закона за отбрана на животните ", разяснява Явор Гечев от " Четири лапи ".

Въпреки недоволството на природозащитниците, през юли депутатите одобриха проектозакона в пленарна залата, като 145 гласоподаваха " за ", а петима - с " въздържал се ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  1 Korriban (преди 3 минути) Рейтинг: 7931 | Одобрение: 3631 Долу мръсните кучкари!!!300 лв. е малко!!! Напиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР