Засилена охрана има по южните ни граници заради опасност от

...
Засилена охрана има по южните ни граници заради опасност от
Коментари Харесай

Засилена охрана по южните ни граници, сблъсъци между мигранти и полиция край Солун

Засилена защита има по южните ни граници поради заплаха от нова бежанска вълна от Гърция. През последните дни близо хиляда души напуснаха лагера " Диaвата " край Солун в опит да се насочат към границата със Северна Македония. Самият вътрешен министър Младен Маринов съобщи през вчерашния ден, че сега се следи нарастване на натиска от мигранти по българо-гръцката граница, поради което е изпратена в допълнение техника и са усилени постовете по границата с южната ни съседка. Маринов посочи, че ще се срещне с кмета на Малко Търново, с цел да бъде обяснено за какво и по какъв начин ще се построяват площадки, предопределени за възможна мигрантска рецесия.
Мигрантите, тръгнали към северната гръцка граница, са били подлъгани от изявления в обществените мрежи с изказвания, че може да доближат свободно до границата на Гърция с Албания и Северна Македония. Така край Солун единствено за няколко дни се оформи цялостен палатков лагер. Там обаче изискванията за живот са извънредно неприятни и стартират да се появяват редица проблеми. Основният е неналичието на храна.
Идеята на гръцките управляващи за справяне с проблема е хората да бъдат извозени с рейсове назад до центровете, от които са тръгнали. Мигрантите обаче отхвърлят и изрично декларират, че ще чакат границите въпреки всичко да бъдат отворени, оповестява Нова телевизия. Заради напрежението избухнаха конфликти сред мигранти и гръцката полиция пред лагера в Северна Гърция. Около 200 души влязоха в конфликт с полицията, откакто се пробваха да пробият полицейски кордон. Те хвърляха камъни по служителите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ и шокови гранати. Това докара до задържането на 37- годишен иракски жител за опозиция, причиняване на телесни повреди и пострадвания на един от чиновниците на правоохранителните органи, оповестява Kathimerini, представен от " Фокус ".
Плановете на мигрантите принудиха гръцките управляващи да изпратят на място огромен полицейски контингент. Над 70 000 души са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 година и съглашението сред Евросъюза и Турция, целящо да спре миграционния поток, отбелязва АП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР