Засилен контрол на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол,

...
Засилен контрол на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол,
Коментари Харесай

Полиция на пътя около Варна, бди за джигити


Засилен надзор на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол, възстановяване на видеонаблюдението за надзор на трафика в градски условия и промени в организацията на придвижването на пътища в региона. Това са част от ограниченията набелязани по време на изключителното съвещание на Областната комисия за сигурност на придвижването по пътищата във Варна. Съвещанието бе свикано от Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) заради растежа на жертвите от пътни произшествия в района през първите 6 месеца на годината, прецизират от пресцентъра на институцията.

"В Област Варна се записва съвсем двойно нарастване на починалите при пътнотранспортни катастрофи в съпоставяне със същия интервал на 2018 година ", заяви Малина Крумова, ръководител на ДАБДП по време на съвещанието. За първото полугодие на 2018 година те са били 14, до момента в който за същия интервал на 2019 година жертвите на пътни произшествия са 24. Увеличава се и броят на пътнотранспортните катастрофи и ранените при тях.

"Много притеснителна е наклонността, по тази причина би трябвало да предприемем ограничения в този момент и незабавно ", акцентира тя и добави, че незабавното съвещание е проведено взаимно с регионалния шеф на Варна Стоян Пасев, кмета на Варна Иван Портних и ОДМВР Варна.

По време на съвещанието бе оценена обстановката и бяха набелязани краткосрочни и средносрочни ограничения за понижаване на пътния травматизъм. Пътна полиция ще концентрира старания в две съществени посоки – надзор на скоростта и шофиране след приложимост за алкохол. За тези 6 месеца органите на реда са записали над 23 хиляди нарушавания, а близо половината от тях (над 10 хил.) са били за превишена скорост. Проблем остава и използването на алкохол – от началото на годината са хванати 86 лидера да карат с над разрешеното наличие на алкохол в кръвта. ОДМВР Варна към този момент е основала организация за усилване на контрола на пътя и със основаване на смесени екипи сред пътни и профилирани служители на реда. Мярка, която към този момент дава резултати и която ще бъде продължена най-малко до края на дейния летен сезон.

"Друга отрицателна наклонност е огромният брой произшествия в обитаемоте места. Това е проблем, по който ще продължим да работим с общините. Тук се надявам, че тази проактивност, която има Варна ще бъде продължена и от другите общини в района ", сподели Малина Крумова.

До 3 месеца Варна ще има функционираща система за видеонаблюдение и надзор на пътния трафик, заяви кметът Иван Портних. По думите му това е система построена преди години, за която е имало разногласия за собствеността с частната компания-изпълнител. Сега всички проблеми са преодолени и към този момент се прави техническо проучване, с цел да може във допустимо най-кратки периоди тя да бъде интегрирана в цялостната система на видеонаблюдение на града. Очаква се тя освен да изиграе превантивна роля във връзка с придвижването по пътищата в града, само че и при следствие на закононарушения, защото има опция да разпознава регистрационни номера на транспортни средства и лица на хора.

"Видео наблюдението може да даде доста скъпа информация за организацията на трафика, проблемите, най-честите нарушавания и аргументите за произшествия в обитаемото място. Трябва да се научим, че ролята на камерите не е единствено контролна – те би трябвало и могат да бъдат употребявани за предварителна защита, само че добитата информация би трябвало да бъде редовно преглеждана и оценена ", добави Малина Крумова.

Спешна смяна в организацията на придвижването на няколко конфликтни точки в района ще предприеме Областното пътно ръководство на АПИ. Шумна маркировка ще бъде положена на пътищата Варна - Добрич (при 9 км) и Варна - Оброчище (на 7 км). Кръгово придвижване ще бъде построено и на така наречен Долна Трака, а до неговото отделяне на място непрекъснато патрулира полицейски екип, с цел да не се позволяват произшествия. В ход е замяна на маркировка, пътна сигнализация и изчистване на растителност до пътните платна в региона.

Малина Крумова акцентира, че са разисквани и набор от средносрочни ограничения, за които е нужно да се организира и в допълнение разискване. Община Варна продължава да привиква всяка седмица общинската комисия по сигурност на придвижването като ще продължат работа за възстановяване на сигнализацията на пешеходните пътеки.

През първите 6 месеца на годината във Варна са станали 330 пътни произшествия. При тях са починали 24 души и са ранени 437 души. Голям брой произшествия са се случили в градски условия – 230, а починалите пешеходци са 5-ма. Сред най-вероятните аргументи за възникването на случаите Министерство на вътрешните работи дефинира несъобразената скорост и отнемането на преимущество, като разследване на тези нарушавания са зародили 52% от всички тежки произшествия.www.dnes.bg/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР