Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да

...
Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да
Коментари Харесай

Собственици на гори искат да продават на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които желаят да продават гори на страната. За това оповестяват от Земеделското министерство 2 седмици, откакто беше оповестена акция по изкупуване на частни гори у нас. Целта е към държавните гори да се причислят дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от сегашните им притежатели.

Кампания по изкупуване на гори страната прави за повторно. Първата беше преди 3 години и провокира извънредно огромен интерес. Тогава бяха подписани покупко-продажби за близо 130 парцела на стойност 600 хиляди лв.. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един притежател не може да продава повече от 50 декара гори.

Инж.Ивайло Тодоров, специалист в Североизточно държавно дружество: В момента се понижава и административната тежест. Лесовъдските документи, които се изискваха преди, в този момент ще се набират по длъжностен път.

Това, което най-вече интересува притежателите е на какви цени ще могат да продават горите си. За другите елементи на страната те са разнообразни. В Североизточна България при предходните покупко-продажби декар гори се е продавал сред 250 и 700 лв. според от типа и възрастта им.

Единствено физически лица ще могат да продават гори на страната. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, благосъстоятелност на общини, юридически организации и сдружения.

Юлиян Иванов е притежател на 18 декара широколистна гора от цер край Омуртаг. Преди година се опитал да отсече част от нея и да пласира дървесината, само че се оказало мъчно. Сега възнамерява да продаде парцела на страната и тя да го стопанисва.

Юлиян Иванов: Много хора не знаят какво да си вършат горите. Това са най-вече остарели хора и желаят да продават. Но не знаят каква ще е цената на един декар гора. Евентуално в случай че цената на декар е към 500 лв., хората ще продават.

Заявления за продажба на гори могат да се подават в шестте горски предприятия у нас доникъде на януари, следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР