Защото така ще е винаги по-лесно за обяснение.В последните няколко

...
Защото така ще е винаги по-лесно за обяснение.В последните няколко
Коментари Харесай

Много хора очакват сериозна кибератака към своята държава

Защото по този начин ще е постоянно по-лесно за пояснение.
В последните няколко години, великите сили взеха решение отново да си играят на студени войни. Междувременно пък се появиха и така наречен подправени вести. Добавете към всичко това и стотиците хиляди офанзиви в хакерски атаки, и в Интернет настана едно непрекъснато положение на неустановеност. Доказва го и последния отчет на Pew, който наподобява много индикативен. Не толкоз за обсъждания обект на извършената анкета, като че ли, що се касае за интервюираните субекти.

Според изследване на компанията, извършено измежду 27 000 респонденти от 26 страни по света, по-голямата част от хората чакат тяхната страна да станат жертва на хакерска атака от страна на друга страна. Цели 69% от тях чакат, че ще бъде нарушена част от сериозната инфраструктура, 75% – че сензитивна информация, обвързвана с националната сигурност ще бъде достигната от противник, а 61% чакат изборния развой да бъде манипулиран извън.

От SecurityWeek акцентират, че тези страхове са изключително забележими при американците, като 83% от тях са обезпокоени от офанзиви към сериозната инфраструктура на страната, а 78% – от интервенция в изборите.

В същото време, точно американци и канадци са много уверени, че страната им може да издържи на сходен жанр офанзиви. На върха на тази самобитна ранглиста стоят Израел – със 73%, и колкото и иронично да звучи… Русия (със 67%). Европейците като цяло са песимисти, че страната им може да удържи хакерски удар от външна страна, като най- “отчаяни “ в това отношение са шведите, като едвам 36% от тях са оптимисти. Не единствено Швеция, само че и скандинавските страни са известни с положителните системи на образование и степен на начетеност в региона на IT технологиите, като постоянно те стоят в дъното на отчети за страни с най-вече произшествия, свързани с киберсигурността. Вероятно, точно и заради тази добра осведоменост, те не са толкоз уверени в триумфа на страната си да се оправи с сходен жанр офанзива.

При всичките тези данни обаче е добре да се спомене това, че през днешния ден повече от всеки път преди – с помощта на Мрежата и Интернет – приписването на отговорност за офанзива, осъществена от дадена страна към друга, съставлява изключителна компликация, в случай че не е и невероятно да се направи. Или, както изтъкнатият експерт по киберсигурност и криптография Брус Шнайер прави съпоставяне – зловредните стратегии не са бомби и не идват с написано на тях име на производител. Примерите, както за потвърдени офанзиви от една страна към друга са доста, само че също по този начин са евентуално доста и… набеждаванията или приписването на отговорност на хакери на държавна работа, когато става дума за елементарни киберпрестъпници или сходно на случая с Dyn – за лукави Minecraft геймъри.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР