Защото сънищата се помнят и забравят, какво в мозъка ги

...
Защото сънищата се помнят и забравят, какво в мозъка ги
Коментари Харесай

10 факта за сънищата от сферата на психологията

Защото сънищата се помнят и не помнят, какво в мозъка ги управлява, какво значат, и още...

1. Защо мозъкът помни сънищата

Някои хора помнят най-различни сънища всяка нощ, а други съвсем в никакъв случай. Каква е разликата? 

Част от повода някои хора да помнят повече сънищата си, е че се будят повече през нощта, даже и единствено за малко. Трябва да сме будни, с цел да кодираме наличието на сънищата в дълготрайната памет, другояче то се губи.

2. Центърът за надзор на сънищата

Дали помните сънищата си, или не, зависи от това дали спите леко, или тежко.

Проучване със сканиране на мозъка открива, че хората, които повече помнят сънищата си, имат по-висока интензивност в междинния префронтален кортекс. 

В допълнение, хората, които повече помнят сънищата си демонстрират по-висока интензивност в слепоочно-теменната връзка – тази част от мозъка е обвързвана с вниманието към нещата, които се случват във външния свят. И двете области вземат участие в запаметяването на сънищата.

„ Това може да изясни за какво хората, които помнят доста от сънищата си са по-реактивни към тласъци от околната среда, будят се по-често по време на сън и затова по-добре вписват сънищата в паметта си. Всъщност спящият мозък не е кадърен да запамети нова информация – би трябвало да се разсъни, с цел да го направи. “

3. Има връзка сред дневните и нощните мечти

Размиването на границата сред съня и будното положение е в основата на доста кино сюжети. В основата на „ Матрицата “ и още редица други филми е отколешното запитване – когато сме будни, в действителност ли сме будни, или това е още веднъж просто сън?

...разбира се, това е метафизичен въпрос, само че има и невробиологична истина в него. 

Невроучените са разкрили, че частите на мозъка, които дават отговор за дневните мечти, когато сме будни са виновни и за нощните съновидения. 
„ сънуването може да е най-типичната когнитивна стимулация, тъй като постоянно е доста комплицирана, включва ярка сетивна среда, развива се в границите на от няколко минути до час и нормално се претърпява като действителна, до момента в който се случва “ – пишат откривателите.

4. Някои хора не могат да сънуват

Някои хора са уверени, че не сънуват, само че те просто не помнят сънищата си, най-вероятно тъй като спят непробудно. 

Има обаче хора, които в действителност не могат да сънуват. 

Това постоянно е резултат от увреждане на мозъка в резултат на инсулт. Когато разсънват неколкократно пациентите през нощта и ги питат за сънищата им, те настояват, че в никакъв случай не сънуват.

5. Целта на сънищата

Разбира се, науката не е наясно каква е задачата на сънищата. 

Възможно те да нямат никаква цел, а да са просто разсейващи странични артикули от загубата на схващане по избран метод, до момента в който спим. 

Но ние хората постоянно ще търсим пояснения, по тази причина и не лиспат теории за това защо служат сънищата.

Те могат да служат за експериментиране на хрумвания, консолидиране на информация, може да ни разрешават да работим по някакви проблеми, до момента в който спим или може да са метод да се освободим от страстите, насъбрани денем. 

В което от тези пояснения вярвате е по-скоро въпрос на персонални продпочитания, в сравнение с просвета – преценете кое прави работа за вас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР