Защо зебрите има райета е един от онези въпроси, които

...
Защо зебрите има райета е един от онези въпроси, които
Коментари Харесай

Защо зебрите имат райета

Защо зебрите има райета е един от тези въпроси, които ни изтезават непрекъснато, а до този миг науката все не може да ни даде еднопосочен отговор. Положението е малко като с това дали сме сами във Вселената.
 Защо зебрите имат линии
Защо зебрите имат линии

Успяхме ли да отговорим на този въпрос

Е, за извънземните още не знаем, само че за какво зебрите има райета към този момент е съвсем несъмнено. И преди сме обръщали внимание на другите теории за окраската им, само че ново проучване на учените от университета в Бристол позволява мистерията.

Според тях, черно-белите линии на зебрите ги защищават от мухите и насекомите в саваните, които, като се изключи че придвижват болести, са и същински безпощадни към животните.
 Снимка 408112

Учените са провели няколко проучвания с елементарни коне, които действително са родственици на зебрите. Те са сложили специфични покривала върху тях, които са били със същите линии, които имат и зебрите.

А резултатите демонстрират, че когато конете са без було, са доста по-апетитна хапка за конските мухи и другите инсекти. Райетата обаче съвсем отблъскват набезите им.

Все отново би трябвало да се вземе поради и обстоятелството, че изследването е извършено във Англия, а не в Южна Африка, което може да окаже въздействие върху резултатите, написа Business Insider.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР