Защо всички общини, дори областни центрове с почти нулева безработица,

...
Защо всички общини, дори областни центрове с почти нулева безработица,
Коментари Харесай

Една пета от личните данъци да остават в общините, предлагат анализатори на Борисов

Защо всички общини, даже регионални центрове с съвсем нулева безработица, са непрекъснато с финансови усложнения и не могат със лични сили да трансформират обществената среда и качеството на живот на своите поданици? С този риторичен въпрос екипът на Института за пазарна стопанска система се обръща към премиера Бойко Борисов. Дни след локалните избори специалистите оферират на премиера със законодателна смяна страната да стартира да преотстъпва на общините част от приходите от облагането на приходите на физическите лица.

Предложението е една пета от приходите от налог общ приход автоматизирано да влиза в общината по непрекъснат адрес на платеца. По калкулации на ИПИ това са към 800 млн. лева, с които личните данъчни доходи на общините ще се удвоят без да се подвигат налозите.

" Болница в регионален център, в която липсва нужното съоръжение, не е просто бюджетна тематика, а голям проблем пред цялата здравна система. Социален дом, който е пред закриване в дребна община, също не е просто фискален въпрос. Недостатъчен общински бюджет за обезпечаване на локален превоз подкопава локалното развиване и стопира достъпа до работа, обществени и здравни услуги ", се споделя в писмото.

Анализаторите на ИПИ се аргументират с обстоятелството, че през 2018 година разноските на локално равнище в България възлизат на 7.2 милиарда лева като близо 5 милиарда лева от тях не са общински средства – 4 милиарда лева прехвърляния от държавното управление и
към 1 милиарда лева европейски средства. Собствените доходи са 2.3 милиарда лева като данъчните доходи са 1 милиарда лева от тази сума. " На процедура, от 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината ", пресмятат специалистите, съгласно които разбивката демонстрира голям систематичен проблем пред общинските бюджети, напълно подвластни от централното държавно управление и неспособни да организират рационална независима политика.

Проблемът е законодателно заложен – неналичието на свободен обществен запас не е неуспех на общинските управляващи, отбелязва ИПИ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР