Защо все още не е разработена общоевропейска стратегия за борба

...
Защо все още не е разработена общоевропейска стратегия за борба
Коментари Харесай

Емил Радев: Борбата с корупцията трябва да бъде сред основните приоритети на новата Европейска комисия

Защо към момента не е създадена общоевропейска тактика за битка с корупцията, макар нееднократното гледище на Европейския парламент и поетия от Европейската комисия ангажимент, попита българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Малко преди края на мандата на актуалната Еврокомисия той насочи питане по отношение на закъснелите дейности на Европейски Съюз в битката против корупцията. Според Радев тактиката би могла да способства за възстановяване на трансграничното съдействие, превъзмогване на пропуските в битката против тежката престъпност и корупцията, използване на по-добър контрол и създаване на цялостна политика за попречване на бъдещи пропуски.

„ За нас като депутати е значимо да получим отговори за какво от 2016 година насам Европейска комисия е спряла да показва отчета на Европейски Съюз по отношение на битката с корупцията ", настоя Радев. Според него това е един извънредно потребен спомагателен инструмент към рекомендациите, отправяни към държавите-членки в границите на Европейския учебен срок.

„ Идеята на този отчет бе да прерасне в механизъм за наблюдаване на всички държави-членки на Европейски Съюз по отношение на подхванатите ограничения за битка с корупцията и установените недостатъци ", разясни българският евродепутат. По думите му корупцията, проведената престъпност и прането на пари съставляват сериозна опасност за стопанската система на Европа.

„ Данни сочат, че корупцията в Европейски Съюз нанася вреди за 120 - 160 милиарда евро годишно ", означи Радев, който в качеството си на заместник-председател на комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал уточни битката с корупцията и прането на пари измежду своите целите. В рамките на чуванията на претендентите за еврокомисари Емил Радев предложи до края на годината комисията по цивилен свободи в Екологичен потенциал да провежда полемика по тематиката. Целта е на едно място за първи път да се съберат новоизбраните отраслови комисари, първият европейски основен прокурор, чиято работа ще стартира да действа от 2020 година, магистрати, представители на научната общественост и неправителствения бранш.

„ Комисията обезпечава непрестанен и рационализиран мониторинг на напъните за битка с корупцията и работи с държавите-членки ", се показва в отговора, който еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос даде от името на Европейска комисия. По думите му Еврокомисията е изработила оферти и е договорила сполучливо няколко законодателни инструмента, в това число по отношение на отбраната на лицата, сигнализиращи за нередности, по отношение на обезпечаването на достъп до и продан на финансова и друга информация в точния момент за задачите на правоприлагането, по отношение на службите за възобновяване на активи и органите за битка с корупцията, както и по отношение на корупция, обвързвана със отбраната на финансовите ползи на Съюза.

„ Създадена е и Европейската прокуратура, с цел да се борят закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Съюза, включително и корупцията ", напомни Димитрис Аврамопулос. Той добавя, че по предложение на Комисията през юли 2019 година Европейски Съюз стана наблюдаващ в Групата страни против корупцията. В рамките на съдействието със Съвета на Европа Комисията взе участие като наблюдаващ в Специалния комитет на специалистите за оценка на ограниченията за битка против прането на пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР