Защо Volkswagen избра Турция, а не България за своя завод?

...
Защо Volkswagen избра Турция, а не България за своя завод?
Коментари Харесай

Защо Volkswagen избра Турция, а не България за своя нов завод?

 Защо Volkswagen избра Турция, а не България за своя цех? Според разбор на германците от Automotive News Europe главната причина са мащабите на вътрешния пазар на съседката ни. Макар да не е оповестено публично, решението е дефинитивно и компанията даже записва свое дъщерно сдружение за произвеждане на коли в Турция. Заводът ще е край град Маниса, близо до Измир, оповестява dnes.bg. Фабриката ще създава идващото потомство на Volkswagen Passat и построената върху същата платформа Skoda Superb.

Инвестицията е на стойност 1 милиард евро, годишният потенциал е очакван да доближи 300 000 автомобила, а основаните работни места ще са към 4 000, отбелязва Bloomberg. По проект производството ще стартира през 2022 година. Според немски анализатори VW е предпочел Турция поради " позитивни макроикономически условия ", измежду което водещо е огромният и преуспяващ вътрешен пазар в страната. Турция има население от над 80 милиона души, и в това време едно от най-ниските съотношения коли на глава от популацията (около 150 на хиляда души, до момента в който в България да вземем за пример е 506 на хиляда).

Това отваря голям капацитет за напредък. В същото време VW досега страда съществено от обезценката на турската лира, която сви локалния пазар от 480 000 продажби за първите седем месеца на 2018 до едвам 212 000 продажби за същия интервал на тази. Турция е главен пазар за Passat и производството му на локална почва ще понижи отрицателния резултат от поевтинялата лира. Друг коз на Турция е географската и политическа непосредственост с основни пазари като Русия и Иран.

За разлика от страните в Европейски Съюз, чиито търговски продан с Москва и Техеран постоянно е обект на наказания и политически ограничавания, Анкара поддържа положителни бизнес връзки с двете многомилионни страни. Друг аспект, който AN не разяснява, е обещаната от турското държавно управление великодушна държавна поддръжка за плана. Заради извънредно строгите ограничавания за държавна помощ в Европейски Съюз страните от общността не биха могли да предложат сходни условия, или пък биха станали обект на наказания, както на няколко пъти се случи на Словакия.

Изграждането на турския цех ще разреши на VW да приключи производството на Passat в Емден и да преоборудва немската си фабрика напълно за електрически автомобили. Преместването на Superb пък ще освободи малко потенциал в извънредно претрупания цех на Skoda в Квасини, където се вършат бестселърите Skoda Karoq и Seat Ateca.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР