Защо ваксината срещу RSV е толкова важна? Въпреки полярното настроение по

...
Защо ваксината срещу RSV е толкова важна?
Въпреки полярното настроение по
Коментари Харесай

След повече от половин век опити ваксината срещу RSV е факт

Защо имунизацията против RSV е толкоз значима?

Въпреки полярното въодушевление във връзка с имунизациите, породено от дългата пандемия от COVID-19, здравната общественост има мотив да ликува. В зимния сезон вирусните бронхеолити и пневмонии, породени от RSV са причина за стотици хиляди хоспитализации и десетки хиляди смъртни случаи, 6% от които са деца. На този стадий имунизацията не е показана за педиатричната популация, само че хората във възрастта над 60 години и с рискови фактори за развиване на затруднения ще могат да си отдъхнат. Освен грипните вируси, RSV е другата причина за нараснала смъртност в есенно-зимния сезон измежду възрастното население.

Какво съставлява имунизацията?

Ваксината генерира мощен предпазен отговор против SRV като таргетира префузионен F протеин - част от вируса, който му разрешава да се прикрепи към човешки кафези и да ги болести. Според експерти, посредством инжектирането на този нормализиран протеин във имунизацията, имунната система се тренира да създаде антитела против тези протеини, като по този метод ги прави неспособни да навлязат в клетката и да провокират зараза.

Доколко сполучлива е имунизацията и има ли странични резултати?

Клинични изпитвания с над 37000 души над 60 годишна възраст демонстрират извънредно добра търпимост, понижаване на общата заболеваемост с 66% и попречване на тежко протичане на заболяването с 86%. При хора от старата популация с хронични сърдечносъдови болести и диабет имунизацията е дала 94,6% успеваемост като предварителна защита на тежко протичане на инфекцията. Близо същия % резултатност регистрират и при най-възрастната група, взела участие в изпитването - 70-79-годишните.

По отношение на страничните резултати, проследяващите регистрират при някои случаи леки и кратковременни постваксинални признаци, свързани със зачервяване и болежка на мястото на убождането, главоболие, отмалялост и мускулни болки. По отношение на неврологичния синдром на Гилен-Баре, документите, водена от FDA регистрира един изолиран случай, асоцииран с поставената ваксина. Синдромът на Гилен-Баре (GBS) е рядко заболяване, при което имунната система нападна периферната нервна система. Докато учените не схващат напълно механизма на поява на този синдром, от Центъра по заразни заболявания (CDC) регистрират, че всеки 1-2-ма души на 100 000 развива GBS, а при имунизация този % доста нараства - при 1 на 15 000 имунизирани неврологичното увреждане става факт, само че в множеството случаи с краткотраен темперамент.

На този стадий имунизацията е утвърдена за Съединени американски щати. Очаква се скоро тя да стане действителна опция, от която да се възполват и хората на Стария континент.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР