Защо в зрителната зала на читалище Родолюбие в Асеновград почти

Защо в зрителната зала на читалище Родолюбие в Асеновград почти ...

Ето защо в зрителната зала на читалище Родолюбие в Асеновград почти винаги е студено.

Защо в зрителната зала на читалище "Родолюбие" в Асеновград почти винаги е студено? Този въпрос си задават асеновградчани всеки път, когато посещават театрални постановки и други мероприятия в културния дом на града. Ето каква е причината - гостуващите театри често не желаят да си плащат за отопление. Парното в читалище "Родолюбие" се заплаща отделно от сумата, която се дава за наем.
Политиката на този вид средища почти във всички градове на страната е такава, като таксите са в различен размер. В Асеновград сметката за газ за парното на зрителната зала за ден излиза около 350 лева - 400 лева. За да се отопли цялото помещение, обаче, през зимата са необходими три дни и така топлото коства на наемателите около 1 000 лева общо. По решение на читалищното настоятелство, размерът на наема на залата в асеновградското читалище е 400 лева, а средствата от билетите остават само за гостуващия театър. Това условие не е валидно само за гостуващи театри, а за всички, които искат да ползват зрителната зала. Екипът на Actualno.com направи проучване как стои този казус в други градове на България.
В Стара Загора, например, се плаща наем плюс режийни разходи, както във всички читалища, така и за ползване на зали на театър, опера и други културни институции, като определените суми са с различна стойност. В Добрич, пък, в залата на читалището не гостуват театри. Градът разполага с Драматичен театър за целта. А концерти се провеждат в "органовата зала". Към читалището е обособена друга такава, която се ползва повече за репетиции на младежката трупа. В София също в част от различните културни средища плащанията са обособени отделно за наем и за отопление.
Впечатление прави редът в читалище "Искра" във Велико Търново, където общият наем е 150 лева на час за представление. Не се взима отделна сума за отопление на залата и тя е постоянно отоплена. По непотвърдена информация, 1 000 лева е наемът за в пловдивската зала "Борис Христов", като в него е включено и отоплението.

Източник: actualno.com