Защо в България, при положение че има закон за задължителното

...
Защо в България, при положение че има закон за задължителното
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Спасов: Политиците най-после ни чуха

„ Защо в България, в случай че има закон за наложителното здравно обезпечаване, има 1 млн. тарикати, които не си заплащат здравните осигуровки и които товарят системата и натоварват Спешната помощ, когато зазлеят? “ Това попита общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов пред Нова телевизия.

Той беше безапелационен, че законодателят е взел ограничения и тези лица да получат здравна грижа, само че не е работа на Спешна помощ да лекува хрема в 3 часа през нощта.

„ За да се оправят нещата, първо би трябвало да се приложи законът, с цел да се види за какво тези тарикати не си заплащат осигуровките. Щом не си си платил авансово, би трябвало да си плащащ всякога, в случай че не става въпрос за животозастрашаващо положение. Така е и на Запад. Нашият модел не се разграничава от този на Запад. Ако не можеш да си плащаш здравните осигуровки, би трябвало да се регистрираш в Социалното министерство и страната да ти ги поеме “, безапелационен беше доктор Спасов.

Той разяснява и полемиката, извършена през вчерашния ден в Народното събрание. „ Има национална здравна карта. По плановете общопрактикуващите лекари трябваше да сме 4500. Тази численост не беше достигната, а през годините доста от общопрактикуващите лекари се отхвърлиха, а други починаха. В момента сме 3990. Най-после бяхме чути от политиците “, съобщи той.

Д-р Спасов разяснява и откритите два случая на „ флурона ” - коинфекцията сред грипен вирус и COVID-19.

„ Има ги и двата вируса – Коронавирус и грип, в случай че не се пазим, ще се заразим. Има пациенти, които не са боледували от COVID-19 и могат да се заразят. Има и такива, които са с по-слаб имунитет и могат да пипнат и грип. Случаи на по едно и също време протичане на двата вируса са единични и няма смисъл да вършим сензация ”, безапелационен беше той.

По думите му тестванията имат меродавност, само че има възможност и за 5% неточност.

Според доктор Спасов казусът е различен. „ По време на Коронавирус пандемията, когато бяха строгите ограничения, общопрактикуващите лекари имахме задължението да обособим „ зелени коридори ” за детските съвещания и имунизациите. Сега с грипа това не стои на дневен ред, а ни се не разрешава да правим тази активност. А тя е главно перо във финансирането на нашата активност и слагаме въпроса при такова затваряне по какъв начин ще си плащаме заплатите на личния състав? ", сподели общопрактикуващият доктор.

Той разясни, че неговата процедура всеки вторник и четвъртък сред 13 и 19 часа е „ зелен кулоар ” за здрави бебета за съвещания. „ През този период възрастни не влизат. Нито заболели или със признаци. И майките са спокойни, а бебетата са обгрижени. Този проблем може да се реши посредством РЗИ съгласно основния държавен здравен контрольор и Министерство на здравеопазването. Става дума за една остаряла разпоредба, която никой не поема уговорката да я промени “, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР