Защо?“ Това е един от най-любимите въпроси на децата по цял

...
Защо?“
Това е един от най-любимите въпроси на децата по цял
Коментари Харесай

6 причини, които показват защо любопитството е полезно за вас

„ Защо? “

Това е един от най-любимите въпроси на децата по целия свят. Въпрос, от който родители и учители от време на време изпитват същински смут. Защо? Защото постоянно не знаем неговия отговор. Въпреки това вършим каквото можем, тъй като знаем, че любознанието е основен фактор в образованието. А знаете ли, че изгодите от него не са единствено на интелектуално равнище? И за децата, и за възрастните любознанието има психически, прочувствени, обществени и даже здравни изгоди. Ето шест от тях, написа Goodnet.org:

1. Любопитството ни оказва помощ да оцелеем

Копнежът ни да изследваме света, да търсим новото към нас, държи съзнанието ни будно, оказва помощ ни да трупаме нови познания за непрекъснато изменящия се свят. Може би заради тази причина мозъкът ни е еволюирал по този начин, че да отделя допамин и други химикали, които ни карат да се усещаме добре, когато се сблъскваме с нови неща.

2. Любопитните хора са по-щастливи

Различни проучвания демонстрират, че любознанието се свързва с по-високи равнища на позитивни страсти, по-ниски равнища на безпокойствие и като цяло – с по-голямо задоволство от живота и даже по-добро психическо богатство. Разбира се, може би като цяло към този момент щастливите хора са по-любопитни. Но имайки поради, че новостите ни карат да се усещаме по-добре (виж точка 1), може би в действителност любознанието е един от пътищата към щастието.

3. Любопитството води до по-големи триумфи

Проучвания демонстрират, че любознанието прави времето, прекарано в учебно заведение, по-приятно. Също по този начин води до по-високи университетски триумфи и по-добра продуктивност на работното място. Логично е – колкото по-любопитни сме, толкоз по-голям интерес имаме към това, което вършим. По-въвлечени сме в работата си, влагаме повече старания и надлежно се оправяме по-добре.

4. Любопитството въздейства на емпатията ни

Когато демонстрираме любознание към другите и приказваме с хора, които се намират отвън общоприетите ни обществени кръгове, започваме да разбираме по-лесно животи, прекарвания и гледни точки, разнообразни от нашите лични. Следващият път, когато имате опция да побъбрите с чужд (особено с някой, който се разграничава радикално от вас), пробвайте се да поддържате връзка с него на персонално равнище (със съответната доза почитание схваща се). Покажете му, че проявявате интерес към това, което има да ви каже.

5. Любопитството затвърждава връзките

В едно проучване група непознати са подканени да си задават и да дават отговор на персонални въпроси. Процес, който учените назовават „ реципрочно саморазкриване “. Те откриват, че хората, които показват същинско любознание в подмяна, са оценени като по-мили и по-атрактивни. Същевременно, общественото безпокойствие или другите равнища на позитивни или отрицателни страсти не са повлияли на възприятието за прелест или непосредственост у отсрещния човек. Това демонстрира, че любознанието към някого съставлява отличен метод за доближаване.

6. Любопитството усъвършенства опазването на здравето

Изследвания демонстрират, че когато докторите демонстрират същинско любознание към гледната точка на своите пациенти, и двете страни се усещат по-удовлетворени и взимат по-добри решения. В края на краищата това води и до по-ефективно лекуване.

Източник: Мениджър Мюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР