Защо точно в Нюрнберг? Какво толкова може да се види

...
Защо точно в Нюрнберг? Какво толкова може да се види
Коментари Харесай

Приказка в Нюрнберг

Защо тъкмо в Нюрнберг? Какво толкоз може да се види там? Има ли смисъл? Тези въпроси с нотка на песимистичност постоянно преследват туристите, които са решили да посетят остарелия немския град. Но той може да се подцени единствено от тези, които в никакъв случай не са го виждали. Нюрнберг през късната пролет е отлично място за няколкодневна екскурзия. Той се трансформира все по-често в притегателна дестинация и поради нискотарифните компании, които имат полети до там по два пъти седмично.
В Нюрнберг живеят половин милион души и съгласно статистиката 40% от тях са пришълци, а към 4000 - българи. Намира се в Бавария и очевидно хората имат висок стандарт на живот. По типично немски жанр всичко е подредено и чисто.

Летището на Нюрнберг е относително покрай града, а до него се стига с метро. Единичният билет е с цена от 3,10 евро, а за 4 пътувания сумата е 10,50 евро, което прави железницата относително скъпа по отношение на доста други европейски градове.
Хубавото на Нюрнберг е, че до забавните за туристите точки в множеството случаи се стига и пешком. Старият град е притегателното място за всеки новопостъпил. Много от историческите здания са били унищожени през Втората международна война, само че са възобновени в достоверния им тип. Една от тях е крепостта Кайзербург, която е кацнала на най-високата точка на другояче равнинния град. Кайзербург включва отчасти непокътнатия и възобновен императорски замък, графски палат и крепостен парк. От 1050 до 1571 година крепостта е публична резиденция на германците крале и императори. В комплекса в този момент има музей, непокътната е и кулата с извито дървено стълбище, която наложително би трябвало да се посети от гостите. От нея се открива прелестна панорама на града, която сграбчва от първия миг. В кулата има фотоси на изгледите на града преди и след бомбардировките през войната. Поглеждайки през прозорците на кулата, придобивате чувството, че се взирате не в действителен град, а в неговия макет - всички постройки са идеално подредени и поддържани, като че ли са издигнати през вчерашния ден.
От хълма се слиза към Стария град, който е изпълнен с дребни кафенета, калдъръмени площадчета, а в центъра му са ситуирани три огромни църкви. Едната е "Свети Себалд ", която е издигната през 1215 година и пази мощите на едноименния светец-покровител на града. Другият значим за града храм е "Свети Лоренц ", в който се съхранява един от най-големите органи в света. Третият храм е готически, със непокътнати средновековни реликви и носи името "Света Богородица ".
Центърът на Стария град крие под улиците си остарели тунели, които се преплитат на три равнища. През XIV век подземните мазета са съхранявали бира и доста от тунелите са били свързани напряко със постройките, в които се е произвеждала тя. Посещението трае един час, като гидовете са единствено немскоговорящи. Затова пък има аудиогайдове на британски език, които се получават при поискване.
Съвсем наоколо се намира известният Нюрнбергски музей на играчките, като напълно не е нужно да сте с деца, с цел да го посетите. Все отново, в случай че сте с малчугани, за тях има както външен ъгъл за игра, по този начин и няколко пространства с играчки на последния етаж. Докато стигнете до него, ви чакат три етажа с разнородни предмети, забавлявали децата през десетилетията. Особено непокътнати са кукленските макети, пресъздаващи обзавеждането на разнообразни пространства - най-вече кухни, само че и магазини, както и цели къщи. Музеят е цялостен най-вече с ръчно направени кукли, коли, влакчета, дървени човечета...
Градът е родното място на художника Албрехт Дюрер и, естествено, в нещо е непокътната къщата музей на създателя. След гибелта на Дюрер доста от творбите му са изгубени и са непокътнати едвам към 90 картини, 100 гравюри, 300 дърворезби и 400 илюстрации на книги.
Между визитите на музеи и други забележителности е прелестно да се направи разходка из уличките на Стария град и площадите на новия. Те се пресичат от река Пегниц, която може да се премине през голям брой живописни мостове. По протежението й са ситуирани стотици жилищни здания, чиито тераси са безусловно над водите й.
Нюрнберг се слави и с един от най-големите музеи на немското изкуство. В множеството му добре поддържани пространства се пазят над 1 милион експоната - картини, документи, печати, статуи, музикални принадлежности, облекла от разнообразни столетия, оръжия, даже куклени къщички.
Не бива да се пропуща и музеят на превоза, който съхранява истински локомотиви и вагони, в които са пътували богати и знатни особи. В музея се съхраняват и експонати в областта на връзките. Последният етаж още веднъж е непокътнат за децата, които могат да попътуват върху детско влакче, което потегля на всеки половин час от гарата, обикаля огромно помещение по същински линии, минава през тунели и прелези.
С дете или без, безусловно би трябвало да се посети за утеха и зоологическата градина на Нюрнберг. Там в естествена среда могат да се видят всевъзможни представители на животинския и растителния свят. Най-голяма атракция е огромна затворена зала с транспарантен купол, която пресъздава естествената среда в джунглата. Ако имате шанс, ще попаднете и на шоу на делфини. Хубавото на зоологическата градина е, че основава чувството за същински парк, съвсем без заграждения, посетителите са безусловно на една ръка разстояние от множеството животни и липсва възприятието, че те са затворени и лимитирани в дребни пространства. Зоопаркът е доста огромен, може да се разхождате дълго време, без да срещнете други хора. Много от посетителите носят постелки и храна за пикници и стоят часове наред. Затова и билетите за вход не са доста евтини - по 16 евро на човек или 33 евро за фамилен билет.
Най-мрачната част от историята на града несъмнено е обвързвана с избора на Адолф Хитлер като място за осъществяване на огромните партийни манифестации, събрания и конгреси на Националсоциалистическата немска работническа партия. Градът се трансформира в национално светилище за националсоциалистите, които построяват там голям брой представителни здания. Цялата история може да се наблюдава в Документалния център "Райхстагсгеленде ", който е ситуиран в северното крило на незавършената конгресна зала. Аудиогайдове на доста езици описват за всички процеси, свързани с активността на Хитлер, а в обособените зали се прожектират черно-бели компании от отминалите събития.
Нюрнберг е в действителност баснословен град и отлично място за посещаване. Прекрасно съчетава спокойна атмосфера и задоволително забележителности, които да не ви оставят да скучаете.



Снимки Авторката


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР