Защо служители на МВР съдят системата, кога нощният труд ще

...
Защо служители на МВР съдят системата, кога нощният труд ще
Коментари Харесай

Една система с много неизвестни: Кои са въпросите пред МВР през 2020 година?

Защо чиновници на Министерство на вътрешните работи съдят системата, по кое време нощният труд ще се заплаща повече от 1 лев на час, и осъществя ли се желанието на страната да има във всяко село служител на реда - по тези и други въпроси беседва със Илия Кузманов , заместник-председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

Има и чиновници, които водят непрестанно каузи с Министерство на вътрешните работи.

През април месец ще влезем в договаряния по анекс на груповия трудов контракт, защото ние желаем там да бъдат изменени много неща. По-важно е да се означи, че този един лев ние никога не го одобряваме за край. Според нас сумата, която би отговаряла на действителността в днешните условия, е 2 лв. и 50 ст. на час. Разбира се, приехме причините на Министерство на вътрешните работи, че в този миг това не е допустимо при наличния бюджет. Приемаме левчето като първа стъпка и първо изпълнено заричане от новия министър.
Постижими ли са настояванията съгласно Вас за идващия бюджет на Министерство на вътрешните работи?

 
 

Вашето определение " унизително " се споделя изцяло от нас. Ние бихме го нарекли даже " подигравка ". Тези 10 ст. не са променяни също от 2007 година Важно е да се каже, че е доста невисок потенциалът на обществения разговор, който демонстрират двете дирекции, които загатнах - " Правно-нормативна " и " Планиране и ръководство на бюджета ". Това са хора, които съвсем не са наранени от тези правила на възнаграждение като това за времето разполагаем и полагането на нощен труд. Тези дирекции изрично потвърдиха, че единствено персоналният им интерес е водещ. Най-вероятно заради тази причина господин Маринов ще е следващият министър, който ще има проблеми с нас, поради тези две дирекции, които се пробват да ръководят Министерство на вътрешните работи, а не да бъдат негова логистика. В случая става въпрос тъкмо за недоразумение сред нас и тези две дирекции. Липсва и воля в политическото управление това да бъде променено.

Той самият е споделял в публични и неофициални диалози, че когато ние сложим някакъв въпрос, вървата реакция на тези две дирекции е, че няма да стане. В началото това доста го е учудвало, само че след това към този момент не го учудва. Явно механизмите му за влияние върху тези две дирекции са, меко казано, слаби откакто те съумяват да наложат волята си, в това число стигат до случаи, в които искрено го манипулират. От 2010 година до момента безусловно всички министри са платили налог за това, че разрешават на тези дирекции да ръководят Министерството на вътрешните работи.

За това пък въобще не става дума. Вижте, като база за тези 10 ст. можем да използваме положителния опит по отношение на заплащането на нощния труд. Аз мисля, че най-малко от страна на политическото управление, разбиране ще има. 

По отношение на заплащането постигнахме естественото. Тоест приказваме за годишно нарастване на заплатите в границите на опциите на страната и на бюджета. Ние в действителност сме удовлетворени от този факт, тъй като в началото нашите протестни дейности при започване на 2018 година ние спряхме предвид на това, че беше направена първа стъпка в лицето на господин Борисов, който съблюдава обещанието си и индексира към оня миг заплатите. След това виждаме, че всяка нова година заплатите се усилват. Постигнахме междинен растеж от на 30% и за това не може да не благодарим на за положителното развиване на обществения разговор тук.


По отношение на униформите нещата никога не може да каже, че са добре сега. Но повода да не го издигаме като проблем е, че от страна на политическото управление се направиха съответни стъпки: направи се работна група. Тази работна група се извърши с съответна активност. На път сме да предложим 500 чифта облекла за тестване летен/зимен сезон, с което да отговорим на настояванията за модерна визия и функционалност на униформеното облекло. Срещаме схващане и поддръжка в този развой от страна на министър Маринов и отрасловия заместник-министър Балабанов.
Възниква обаче втори въпрос. Финансите, които получава един чиновник за пазаруване на облекла, са в границите на 400 лв.. Тази сума искрено не дава отговор на актуалните потребности.

На процедура дори не може да си купи едно зимно яке, което е на стойност 500 лв.. В момента един чиновник може да се оборудва минимум с към три годишни лимита - т.е. с към 1200 лв. можем да приемем, че той има по един чифт униформи. Сами разбирате, че ще се борим да повишение на цената на това възнаграждение. Ние сме планували минималната стъпка да бъде в границите на сред 600 и 800 лв.. Като за 600 лв. ще настояваме още от идната година. Можем да създадем и доста забележки във връзка с качеството и функционалността на униформите.

Нямаме сигнали все още за това. Претенциите са ни главно за наличните размери. Много постоянно се постанова сътрудници да взимат какъвто и да е размер и да си го носят по-късно на шивач, с цел да им го преправя. Претенциите са ни и към качеството на облеклата.

Тези, които сега използваме, са извънредно създадени от български производители. Претенциите са ни и към кубинките. Там обстановката с цената и качеството е просто неповторима.

" Кубинкагейт " дотолкоз, доколкото никой до момента не е показал интерес от страна на прокуратурата към това - не бих го нарекъл, само че в действителност фрапантно висока цена против недобро качество, което се потвърди в съответните западни лаборатории. Изобщо не желая да го разясня. Много мъчно ни беше да разбираем на чиновниците от съответната дирекция на Министерство на вътрешните работи е, че с изключение на евтина, има и икономична обувка. Тоест обувка, която е закупена за 200 лв. и с гаранция от 3 години е доста по-икономична, в сравнение с една обувка, която коства 112 лв., само че пък се къса на шестия месец. Такива обикновени понятия трябваше да си изясняваме в границите на тази една година, само че в действителност считам, че все още имаме триумф. Проблемът не е преодолян, само че въпреки всичко от страна на ръковоството ние имаме схващане и по тази причина го наблягам.


 Тази тактика още при започване на нейното излизане ние не си позволихме да разясняваме, доколкото щеше да ни вкара в политически диалози, които ние заобикаляме. Тази тактика беше недобре обоснована сега, в който се появи. И доста бързо се отхвърлиха от нея. Абсолютно е невероятно във всяко село да има служител на реда. Дори при 100% заети щатове в Министерство на вътрешните работи, това е невероятно. То не и належащо, тъй като в актуалния свят много неща се компенсират с изключение на с хора и с техника. И във връзка с оборудването тук е мястото да кажа, че нещата са доста зле.

В момента не мога да кажа, че недокомплектът е проблем. Той съществува, само че съществува заради напълно други аргументи - заради нескопосаните промени, които се направиха през 2015 година Вследствие на огромния брой напуснали, демотивирани чиновници, стана дупка, която не може да бъде запълнена. Това е нещо, за което госпожа Бъчварова не си даде сметка, когато го направи. Но пък напъните в тази посока сега, за благополучие, са съществени.

Не. След тези сривове, които се получиха, в действителност те бяха изрично страшни. За страдание, нито един министър не понесе отговорност за това, което направи. Смело мога да кажа, че промяната на госпожа Бъчварова тотално се провали. Тя я беше нарекла в една своя изява, че стъпва на четири локомотива. Е, четирите локомотива дерайлираха. Тази промяна остави доста проблеми вътре в Министерство на вътрешните работи.
Проблемът към този момент е с неналичието на евентуално положителни претенденти. Нивото при претендентите е извънредно ниско. Ако преди парадоксът беше, че нямаше хора, които да аплайват за работа, в този момент одобряваме, че хора има. Но от 50 души, един едвам покрива минималните стандарти за работа в Министерство на вътрешните работи.


От какво няма да отстъпи СФСМВР през 2020 година?
Проблемът с униформите ни е предпочитан. Няма да отстъпим от нарастването на нощния труд. Тук слагаме и времето разполагаем. Десетте стотинки би трябвало да станат не по-малко от 35 тази година. Това е минимумът, който залагаме. Трябва да се увеличи и потенциалът с двете дирекции, с които ние си партнираме.

Ако политическото управление се затруднява, ние сме подготвени в това число да вървим на взаимни образования с тях. И в случай че Министерство на вътрешните работи няма опция да ги заплати, очевидно ще би трябвало да ги плащаме ние. Но не е обикновено да имаме положително партньорство с политическото управление, а в съществена спънка в нашите връзки да се явяват дирекции, които са подчинени на това политическо управление.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР