Защо Щатите лобират за мирна среща на върха за Украйна

...
Защо Щатите лобират за мирна среща на върха за Украйна
Коментари Харесай

Политологът Марат Баширов заяви за подготовката в САЩ за преговори с Русия

Защо Щатите лобират за мирна среща на върха за Украйна в Саудитска Арабия

На 5 август Саудитска Арабия ще бъде хазаин на мирна среща на върха за Украйна. Тя беше проведена по искане на Киев и с поддръжката на Запада. Около 30 страни ще дойдат, с цел да обсъдят разновидностите за разрешаване на украинската рецесия. Русия няма да е измежду тях - не сме поканени. Каква е кардиналната разлика сред идната среща на върха и всички предходни - разбра МК.

„ Преговорите като увод за бъдещи договаряния “ – в такава комплицирана формула са го дефинирали уредниците на плануваната за тази събота среща в Саудитска Арабия. На 5 август представители на няколко десетки страни би трябвало да дойдат в Джеда и да обсъдят по какъв начин да действат с Украйна. За присъединяване в събитието са поканени освен съдружниците на Киев. Приятелските на Русия африкански страни и сътрудниците на Русия от БРИКС също са в листата на получилите предложения. Самата Русия обаче не беше поканена.

От една страна, това не е изненадващо. Както заяви Асошиейтед прес, срещата в интернационален формат е инициирана от Киев. Wall Street Journal прецизира, че задачата на срещата в Саудитска Арабия е подсилване на преговорните позиции на Украйна въз основа на оферти от нея кротичък проект. Припомняме, че това включва изтеглянето на съветските войски до границите от 1991 година и възобновяване на териториалната целокупност на Незалежная.

От друга страна, по какъв начин да очертаем маршрут за излизане от спора без една от страните в спора? И какво друго може да измисли международната общественост? По оценки на формалния представител на Министерство на външните работи Мария Захарова към този момент сме получили към 30 мирни начинания. Никоя от тях не ни удовлетворява изцяло. Киев обаче също.

„ Междувременно срещата на върха в Джеда в действителност може да се трансформира в нещо кардинално ново “, счита политологът Марат Баширов. - Вярно е, Украйна въобще няма нищо общо с това, колкото и Киев да се пробва да надува бузите си и да се държи значимо.

На 5 август под патронажа на Рияд може да стартира план за създаване на нова конструкция за сигурност за целия свят.

- Тази среща на върха няма да бъде за Украйна. Тя не е участник, а единствено един от обектите. Това е намек за договаряния за създаване на световна система за сигурност. Участниците в тези договаряния ще бъдат Съединени американски щати, Китай, Русия и Европейският съюз. Плюс това ще бъдат образувани подгрупи по районните въпроси, счита Баширов.

В допълнение към световната и районна сигурност, Джеда може да стартира полемики по въпроси, свързани със сигурността на промишлеността. Храна, сила, климат. Между другото, съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан приказва за климата оня ден.

„ Въпросът за изменението на климата е не по-малко значим от опасността от нуклеарна война “, сподели той. На пръв взор това е необичайно изказване. Но в случай че се вгледате, ето ги – контурите на същите тези подгрупи за договаряния. На една площадка ще приказват за топенето на ледниците. На другата - за нуклеарната опасност.

- Що се отнася до саудитците, те евентуално ще дават отговор за пистата за енергийна сигурност като международни водачи на енергийния пазар. И в това време ще ни опишат какво се е случило на договарянията, - сигурен е Баширов.

Кремъл, наподобява, въобще не се разстрои от неналичието на покана за Джеда. Във всеки случай Дмитрий Песков сподели единствено, че Москва ще наблюдава плануваната среща за Украйна в Саудитска Арабия. „ Но въпреки всичко би трябвало да разберем задачите на такава среща “, акцентира представителят на Кремъл.

- Истинските цели на срещата в Джеда могат да бъдат разкрити от американците - уверен е Баширов. Такава среща на върха им би трябвало като въздух.

- Целта на срещата на върха в Джеда е да тласне Русия към договаряния. Това се реализира от Съединени американски щати, само че посредством прокси. Включително, и с ръцете на нашите съдружници в БРИКС, - отбелязва политологът.

Причината за хъса за договаряния, който Вашингтон стартира да демонстрира, е елементарна: през есента на 2024 година в Америка ще има президентски избори. Изборният цикъл е една година. Байдън, който желае да бъде избран отново за нов мандат, обезверено се нуждае от подготвена предизборна стратегия до края на август или началото на септември. Той няма доста време.

Основният му конкурент Доналд Тръмп към този момент има стратегия: „ Ако стана президент на Съединените щати, ще приключа военните дейности в Украйна за 24 часа “, сподели той нееднократно. На какво може да се опълчи Байдън? „ Вече приключих военните дейности в Украйна! “ Подобна формула е единственият и финален късмет за " сънливия Джо " да окупира още веднъж Овалния кабинет.

- Байдън, като президент, е конституционно виновен за външната политика и бизнес изискванията. За избори му би трябвало имидж или на победител, или на миротворец. Невъзможно е да победим Русия - това към този момент е явно за всички. Така че би трябвало да каже: „ Аз стопирах Русия! Ако не бяха нашите оръжейни доставки за Украйна, съветските танкове към този момент щяха да са в Берлин “, предвижда Баширов.

Експертът счита, че в Съединени американски щати е почнала дейна подготовка за договаряния с Русия и обстановката на бойното поле в зоната на СВО няма да им се отрази по никакъв метод. Нещо повече, основните куратори на Киев даже могат да принудят Зеленски да направи териториални отстъпки „ в името на запазването на независимостта и държавността на Украйна “. Ако притежателят на Банкова стартира да се дърпа, просто ще бъде заменен с някой по-сговорчив.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР