Защо се случва?Агресивното поведение изглежда шокиращо за вас и за

...
Защо се случва?Агресивното поведение изглежда шокиращо за вас и за
Коментари Харесай

5 начина да спрете агресивното поведение у детето

Защо се случва?

Агресивното държание наподобява шокиращо за вас и за близките, само че в действителност е естествена част от държанието и развиването на децата. Бързото им развиване и израстване, нуждата да заявят себе си и независимостта си, да открият водачество, недоразвитата дарба да управляват импулсите си – всичко това са аргументи детето да демонстрира експанзия.

„ В някои случаи и степени на удряне и хапане, са изцяло естествени за дребните деца, “ изяснява Надин Блок, изпълнителен шеф на Центъра за Ефективна дисциплинираност в Калъмбъс, Охайо. Това не значи, че би трябвало да игнорирате тези обстановки, несъмнено. Трябва незабавно да покажете на детето си, че това държание е недопустимо и да му дадете различен метод да изрази страстите и желанията си.

Какво да извършите?

Покажете му по какъв начин би трябвало. Ако детето вивлезе в басейна с топки в някой детски ъгъл и стартира да хвърля топки по останалите деца, го извадете, вземете го в себе си и дружно наблюдавайте другите деца. Обяснете му, че може да се върне назад в басейна, в случай че се държи добре и не удря никой. Избягвайте да влизате в ангажименти от вида: „ Ти по какъв начин ще се чувстваш, в случай че някое дете те удари, до момента в който си играеш? “. Малките деца (на възраст сред 1 и 3 години) не имат познавателната зрялост да си показват себе си в избрани обстановки или да се слагат на мястото на различен. Но схващат добре следствията.

Останете спокойни. Крещейки, удряйки или наричайки детето си „ неприятно “, не е методът да му покажете, че не се е държало добре. Така единствено го напрягате в допълнение и му давате хрумвания за други разновидности на недопустимо държание. Всъщност, да останете спокойни, е първата и най-важна стъпка към проявлението на вярното поведение.

Поставете ясни граници. Опитайте се да реагирате незабавно, когато станете очевидец на агресивното държание.Не чакайте детето да удари друго дете, с цел да кажете „ Достатъчно! “. То би трябвало да знае незабавно, че е постъпило погрешно. Извадете го за малко от обстановката, с цел да му дадете опция да се откъсне от нея и да успокои страстите – за минута-две. След късата отмора то ще си напомни разпоредбите и ще е уталожило страстите си и ще знае, че в случай че се държи по този начин, ще бъде извадено от играта.

Възпитавайте поредно. Доколкото е допустимо, реагирайте на всяка сходна обстановка,така както сте реагирали предния път – покажете, че е неприемливо да се държи по този начин. Не става дума за това да употребявате същите думи или наказване, с които детето да „ свикне “. А да покажете, че в нито един от случаите агресивното поведение не е задоволително и че няма да си пандизите очите за него нито един път. Извадете го от играта за дребна отмора, говорете за това по какъв начин би трябвало да се държи и след това още веднъж му позволете да се забавлява.

Покажете му другите възможности. Изчакайте, до момента в който дребното ви дете се успокои и тогава седнете, с цел да обсъдите какво се е случило – това е изключително значимо, с цел да не остава детето ви комплицирано след конфликтната обстановка. Спокойно и постепенно му обяснете какво се е случило и за какво и по какъв начин би могло да постъпи идващия път. Обяснете му, че е обикновено да се ядосва, само че не е добре да демонстрира възприятията си по този метод и е има други (добри) способи на държание, когато се усеща по този начин. Например, да приказва: „ Боби, не ми вземай топката! “ или да се обърне за помощ към възрастен.
Покажете на детето си по какъв начин да се извинява след конфликтната обстановка. От начало извинението му може би няма да е изцяло откровено, само че урокът е по-голям. В последна сметка, ще се научи да се извинява, когато е постъпил зле с различен човек.

Награждавайте положителното държание. Вместо да се вглеждате единствено в неприятното държание у децата си им показвайте, че забелязвате и случаите, в които се е държало добре. Кажете му, че се е държало доста добре, когато е изчакало реда си за люлката или когато не е отвърнало на обидата или блъскането на друго дете, а е показало самообладание. Окуражавайте го и го хвалете всякога, когато е изразило с думи своите стремежи („ Толкова добре постъпи, когато помоли да се полюлееш ти “). За премия му предлагайте да го полюлеете вие или да си поиграете на нещо по-късно.

Ограничете малкия екран. Анимационните филмчета не са основани за доста дребни деца и в техните очи са цялостни с крещене, кряскане, обиди и държание, което вие се пробвате да избягвате. Следете прецизно какви филмчета му пускате и когато то гледа, вие бъдете до него, с цел да обсъждате случките. „ Това не е най-хубавият метод да покажеш какво искаш, нали? “ и „ Тя не постъпи добре, като не намерения за следствията и по този начин счупи вазата на остарялата дама, нали? “ Подобни мнения ще покажат на детето ви, че не всичко във филмчетата е добра концепция и задоволително и няма да го оставят с неправилното усещане, че в избрани обстановки в живота могат да работят по този метод.

Физически изход на силата. Сигурно към този момент сте забелязали, че в случай че детето ви не изразходи силата си, в къщи се случват бедствия. Ако детето ви е в положително въодушевление, му оставете цялото време разполагаем за неструктурирана игра, за предпочитане извън, където може да се движи повече и да изразходва силата си.

Не се тормозете да търсите помощ. Понякога експанзията на децата изисква повече внимание и интервенция в сравнение с вие можете да предоставите. Ако детето ви е извънредно нападателно за по-дълго време, в случай че наподобява обезпокоително или постоянно изпада в конфликтни обстановки с други деца, в случай че опитите ви да коригирате държанието ви удрят на камък, потърсете помощ от експерт. Заедно с него можете да установите източника на това държание и да помогнете на детето да се пребори с него. Запомнете, детето ви е към момента малко. Ако работите с него търпеливо и изобретателно, наклонността към положително държание е пред вас! babycenter.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР