Защо се предприе това действие за изключване на машинното гласуване?

...
Защо се предприе това действие за изключване на машинното гласуване?
Коментари Харесай

Изборни експерти: Защо изключиха машините


Защо се предприе това деяние за изключване на машинното гласоподаване? Това са същите машини , които се използваха и по време на предварителните парламентарни избори. Това съобщи някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев пред БиТиВи.

Той изясни, че ЦИК е сложила на друга основа обстоятелството за изключване на машините за гласоподаване. Има нещо друго, което остава неоткрито във връзка с хората и това докара до неустановеност измежду самите хора за какво им се изключи опцията да гласоподават с машини, уточни Андреев.

Той добави, че ЦИК реализира цялостния надзор във връзка с влизането и излизането на машините от склада и в случай че има някакво деяние, би трябвало да се види кой носи отговорност за непозволеното изнасяне на машините .

Александър Андреев не чака по време на балотажа да има машинно гласоподаване. Това, което би трябвало да бъде свършено след изборите, е да се направи сериозен разбор на това , което се случи и хората, които носят отговорност за изборния развой, да я понесат , настоя Андреев.

Румяна Дечева, специалист по изборни системи, добави, че в никакъв случай машините за гласоподаване не са били направени налични за всички български жители преди избори. На машините не е бил изработен и нужният одит, уточни Дечева, съгласно която проблемите с машините трябвало да бъдат позволени от Централната изборна комисия (ЦИК). Тя уточни, че не е бранител на решенията на ЦИК, само че жителите са имали едни права, които не са им били обезпечени. Машините не трябваше да стават тематика за разкол , а това средство за гласоподаване, налично за всички и тествано от всички. Машините се ревизират не тъй като има подозрения в тях, а с цел да няма подозрения в тях, акцентира Дечева.

Според нея забавянето в процедурите и късният стадий за взимане на решения, са едно измиване на доверието на хората към изборния развой.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР