Защо съпругите на държавните глави са обличали омачкани дрехи, поради

...
Защо съпругите на държавните глави са обличали омачкани дрехи, поради
Коментари Харесай

Какво разкрива тоалетът на първите дами?

Защо съпругите на държавните глави са обличали омачкани облекла, заради какви аргументи са показвали голи плещи или са обличали налични марки дрехи? Тоалетът им може да се трансформира във въпрос от политическо, написа Би Би Си.

 Испанската кралица на 30-годишнината на вестник Ел Мундо избра тоалет с голи плещи

Испанската кралица на 30-годишнината на вестник „ Ел Мундо ” избра тоалет с голи рамене Gulliver/Getty Images

„ Твоята жена би трябвало да води, а не да следва другите ”, казвал на президента Кенеди дизайнерът Олег Касини, който изпълнявал полуофициалната служба „ секретар по стила ” на Жаклин Кенеди.

Причина за тази имитация станал вечерен тоалет с голи плещи: сходна дързост се сторила прекомерна даже на президента, който самичък настоял Касини да се заеме с облеклото на първата дама. Опасенията били напразни, защото дамите по целия свят следили с екстаз госпожа Кенеди и се опитвали да ѝ подражават, доколкото им е било допустимо.

Някога за брачната половинка на прочут политик е било задоволително да се облече обичайно, от позиция на дипломатическия етикет и публичния морал. Не били нужни никакви спомагателни хитринки. Първата дама можела да взе участие интензивно в благотворителни и обществени планове, както правела Еленор Рузвелт или да се грижи безшумно и добродушно за удобствата на президента. Новата епоха почнала в средата XX век, когато президентските съпруги почнали да се демонстрират по малкия екран.

Изборът на верния тоалет се трансформирал във въпрос на политически авторитет. Отдавна отминало времето, когато брачната половинка на президента Ейбрахам Линкълн е носила рокля на моделиера Чарлз Фредерик Уърт. Първата дама може да се възхищава колкото си желае от френските дизайнери, само че удоволствието да носи техни модели, без да бъде подложена на критика за това, може да си разреши единствено Брижит Макрон. Останалите би трябвало да показват поддръжката си към родните производители.

 Съпругата на френския президент избира рокли с дължина над коляното

БГНЕС

Това не ги огорчава по никакъв начин, изключително когато става въпрос за първите дами на африканските страни Естер Лунгу от Замбия, Хинда Деби от Чад, Моника Гейнгос от Намибия и Сика Белла Каборе от Буркина Фасо. Те с очевидно наслаждение носят тоалети с присъщи африкански рисунки и аксесоари, въодушевени от обичайното облекло.

 Първата дама на Намибия Моника Гейнгос

Gulliver/Getty Images

Всеки може да претърпи неуспех при избора на облекло, само че за първата дама това може да има дълготрайни последствия.

Появата на Мишел Обама с непокрита глава и излишно блестящо облекло при срещата с краля на Саудитска Арабия провокира извънредно отрицание в ислямския свят. А визитата на Карла Бруни, облечена с намачкан костюм с панталон и износени обувки на инаугурацията на Франсоа Оланд по-скоро беше демонстрация на премислен жест, проявяващ неодобрение чрез стила на облеклото.

 Карла Бруни, облечена с намачкан панталон и износени обувки

Gulliver/Getty Images

Впрочем, Мишел Обама не по-малко умишлено опрости стила си на обличане, като стартира да носи рокли от по-евтини вериги магазини, за демонстриране на „ непосредственост с народа ”.

„ Аз нямах 3 000 чифта обувки, а единствено 1060 ”, оправдава се Имелда Маркос – брачна половинка на сваления филипински деспот Фердинанд Маркос.

Ева Перон също получи своята доза упреци поради ненужно първокласните си тоалети.

 Първата дама на Аржентина Ева Перон

Gulliver/Getty Images

Нанси Рейгън по всякакъв начин акцентира, че роклите ѝ от известния с галактическите цени дизайнер Джеймс Галанос не са доста и тя доста държи на тях.

Дори съпругите на водачите на арабски страни, където разкошът е въпрос на чест, в наши дни, с цел да не нервират ненужно данъкоплатците, избират по-скромното облекло, издържано в народен дух.

Раздразнение, примесено с удивление – точно такива усеща предизвикаше у руските жители Раиса Горбачова, която се обличаше в „ Дома на модата ” в Москва. Жените на руските водачи по традиция оставаха в сянка. За Никита Хрушчов се чуваха неодобрителни мнения, че „ мъкне своята Нинка на всички места ”. Нина Хрушчова не се отхвърля от облика си на елементарна руска жена и по време на визитата в Съединени американски щати контрастът с блестящата Жаклин Кенеди беше поразителен. За сметка на това Раиса Горбачова не отстъпваше по нищо на Нанси Рейгън.

 Михаил Горбачов и брачната половинка му Раиса Горбачова

Gulliver/Getty Images

Да си първа дама не е по никакъв начин елементарно. Ако облече нещо доста късо, отворено или впито по тялото, както вършат Брижит Макрон и Мелания Тръмп, безусловно ще последват рецензии в пресата. Ако облече нещо по-семпло и незабележимо, потребителите в мрежата ще възнегодуват, защото първата дама въплъщава всички дами в страната.

 Мелания Тръмп умее да носи впити по тялото тоалети

Мелания Тръмп умее да носи впити по тялото тоалети Gulliver/Getty Images
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР