Защо съдия Светлин Иванов от Окръжния съд в Бургас освободи

...
Защо съдия Светлин Иванов от Окръжния съд в Бургас освободи
Коментари Харесай

След гафа с шведа бияч: Съдът си изми ръцете с руса прокурорка и либералното законодателство

Защо арбитър Светлин Иванов от Окръжния съд в Бургас освободи тихомълком шведския бияч Ралф Сундберг? Отговор на този въпрос дадоха преди малко от Съдебната палата, изпращайки претекстовете за променената мярка за неотклонение на нападателния скандинавец, написа Флагман бг. Според арбитър Светлин Иванов освобождението на Ралф Сундберг е изцяло правомерно, тъй като той е упрекнат по закононарушение, което планува оптималното задържане в досъдебна фаза до два месеца, а все още на освобождението му са минали над 45 дни. Шведът е измамен под отговорност по чл.131, ал.1 от Наказателен кодекс – грози го отнемане от независимост до 3 години, само че по отношение на неговото действие бил използван чл.78 от Наказателния кодекс – за освобождение от наказателна отговорност, поради необремененото му правосъдно минало. Т.е. – за ритника против камериерка ще получи най-вече алегорична за опциите му парична санкция.



Съдия Светлин Иванов наподобява прецизно съблюдава буквата на Закона, с цел да няма съображение след време обвиненият да съди страната в Европейския съд за правата на индивида за нарушени права, нещо, което е нормална процедура за доста нарушители.

Друг е въпросът, че българското законодателство е прекомерно демократични към сходен жанр осъществяване. За информация – сънародникът ни, който изрита жена в Метрото в Германия към този момент е наказан на три години затвор. А в България скандинавецът Ралф ще се размине с 2-3 хил.лева санкция и ще се прибере назад в родината си.

„ Окръжен съд - Бургас откри, че продължителността на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на жалбоподателя понастоящем към този момент е несъразмерна, несъобразена с приключването на досъдебното произвеждане и неоправдана от позиция на предмета на обвиняването и продължаващото излишно сурово ограничение правата на подсъдимия, произлизащо от задържането му”, написа в претекстовете си арбитър Светлин Иванов.

Освен това, съгласно обвиняването, наличието на Ралф в правосъдна зала не било наложително, а и прокуратурата прекомерно доста се бавела с приключването на досъдебното произвеждане, открива арбитър Светлин Иванов, прехвърляйки топката в полето на районния прокурор на Несебър Радост Бошнакова.

Русокосата държавна обвинителка по-рано през днешния ден изрази възмущението си от решението на арбитър Иванов да освободи шведа и изрази терзанията си, че той може да избяга и твърдеше, че към този момент е внесла обвинителния акт, само че съгласно арбитър Светлин Иванов той й е върнат поради позволени основни нарушавания.

------------------
Мотивите на арбитър Светлин Иванов 1/1

При преценка за съществуването на действителна заплаха деецът да се укрие, безспорно следва да се отчетат на първо време характерът, правната подготовка и наказването, планувано за закононарушението, в което е упрекнат.

Престъплението е по член 131, алинея 1, т. 12, вр. член 130, алинея 1 от Наказателен кодекс и се санкционира с " Лишаване от независимост " за период до 3 години. Престъплението не е тежко по смисъла на член 93, т. 7 от Наказателен кодекс и по отношение на такова действие е императивно използван институтът по член 78а от Наказателен кодекс, за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административно наказване, поради необременото правосъдно минало на дееца и неналичието на съставомерни невъзстановени имуществени вреди.

Законодателят в член 63, ал.4 от Наказателно-процесуален кодекс, категорично е лимитирал интервала на задържане на лица, упрекнати в закононарушения, които не са тежки, до два месеца в досъдебната фаза и е скрепил спазването на това ограничаване с вмененото на прокурора обвързване след приключване на този период неотложно да ги освободи - чл.63, ал.5 от Наказателно-процесуален кодекс. Максималният период на задържане в досъдебното произвеждане не може да бъде спиран, възстановяван, нито продължаван.

Припомняме, че Ралф С. е арестуван на 06.06.2017 година, преди този момент за времето от 10.30 часа на 04.06.2017 година до 09.50 на 05.06.2017 година е бил арестуван със заповед на съображение член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР и към датата на постановяване на обжалваното определение на Районен съд - Несебър продължителността на задържането му е 1 месец и 1 ден, т.е. повече от половината от оптимално допустимия период.

При актуалното обвиняване, при отчитане на процесуалното държание на Ралф С. и на типа и оптималния размер на плануваното в закона наказване, което може да му бъде наложено, Окръжен съд - Бургас откри, че продължителността на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на жалбоподателя понастоящем към този момент е несъразмерна, несъобразена с приключването на досъдебното произвеждане и неоправдана от позиция на предмета на обвиняването и продължаващото излишно сурово ограничение правата на подсъдимия, произлизащо от задържането му.

В своите претекстове въззивната инстанция се съобрази и с обстоятелството, че обвиняването, повдигнато на Ралф С. не изисква персоналното му явяване и присъединяване в правосъдното произвеждане и това събитие не поддържа извода на първата инстанция за нужда задържането на подсъдимия да продължава.

Видно от приложено по делото на Районен съд - Несебър предписание от 12.07.2017 година, съдията - докладчик, на съображение член 249, алинея 2, вр. член 248, алинея 2, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс е прекратил правосъдното произвеждане и върнал делото на прокурора с инструкции за премахване на позволени в досъдебното произвеждане и при правене на обвинителния акт основни нарушавания на процесуални правила. С посоченото предписание, в случай че влезе в действие, на процедура се възвръща висящността на наказателното произвеждане в досъдебната му фаза. При цитираното нагоре ограничаване на член 63, алинея 4 от Наказателно-процесуален кодекс за продължителността на задържането, в границите на идващите няколко дни прокурорът ще е задължен самичък да предприеме дейностите по член 63, алинея 5 от Наказателно-процесуален кодекс.

Окръжен съд - Бургас одобри за най-подходяща и съобразена с събитията по делото мярката за неотклонение " Домашен арест ". Още пред първоинстанционния съд отбраната на подсъдимия е показал доказателства, че като прокурист на Ралф С., на 05.07.2017 година е сключил контракт за наем на неподвижен парцел - жилище в гр. София.

Понастоящем, жалбоподателят Ралф С. разполага с годно за обитаване жилище с адрес на територията на страната, обезпечено му за интервала от 05.07.2017 година до месец януари 2018 година, който адрес, въпреки предопределен за краткотрайно възмездно прилагане, основава релативно трайна териториална връзка на подсъдимия с Република България за период от 6 месеца и разрешава използването на мярка за неотклонение " Домашен арест ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР