Защо са им въобще на София, Варна и Пловдив районни

...
Защо са им въобще на София, Варна и Пловдив районни
Коментари Харесай

След случая с Росина Станиславова: защо са ѝ на София районни кметове?


Защо са им изобщо на София, Варна и Пловдив районни кметове? Та те нямат никакви пълномощия. Молят се за всеки лев пред огромната община. И даже не управляват почистването на улиците или запълването на дупки.

София

Дали районната кметица на Красно село госпожа Росина Станиславова е отговорна, че е взела пари по план за патронажна грижа? Престъпление ли е това? Или пък аморален акт? Докато чакаме повече информация, излъчилата я Демократична България (ДБ) я прикани да възвърне непозволено взетите над 7000 лв.. И тъй като тя не го направи, самата коалиция подари за щедрост същата сума, която в действителност не е изключително внушителна на фона на всичко, което се случва в нашите общини. Е да, но белята стана: най-големите моралисти се оказаха окаляни таман преди изборите и това даде мотив за зложелателство на един избран вид медии.

Въпросът има и кардинална страна. Добре, Демократична България смъкнаха политическото си доверие от своята кметица. Но тя е определена от жителите и може да си остане на поста до момента в който " институциите си свършат работата ", което у нас значи - дълго. Ако я назначаваше огромната община, както ставаше допреди две години, в този момент госпожа Йорданка Фандъкова просто можеше да я уволни. Или да понесе политическата виновност, че не го прави.
Редакцията предлага
Какво правят районните кметове?

В тази връзка дано се запитаме за какво изобщо София, Пловдив и Варна вкараха фигурата на районния кмет? Има ли потребност от нея?

Всъщност, районният кмет няма на практика никакви пълномощия, моли се за всеки лев пред огромната община (опозиционните кметове на София постоянно се оказвали с по-малки бюджети). Отговаря за общинската благосъстоятелност, само че не може да се разпорежда с нея. Не управлява даже почистването на улиците или запълването на дупки. Но пък, виждате ли, има право да подаде сигнал до столичния инспекторат, както всеки различен жител! Правомощията му, споделят, били " организационни " и като няма какво да прави, хваща се да работи във Facebook - осведоми обществеността за нередности, дава смели хрумвания.

Прекият избор прави по този начин, че въпросната фигура се вписва в партийната борба. На последните избори да вземем за пример другите опозиции не съумяха да съборят ГЕРБ в София, по тази причина пък направиха пробив в доста региони и по този начин регистрираха победа, макар провалянето. Само че палачинката бързо се обърна - определените от тях районни кметове се оказаха лесна цел за политически офанзиви като сегашната. Още не е отшумял абсурдът с убития Людмил, по който огромна и дребна община си трансферират виновността. Новият кмет е от Демократична България, само че той пък споделя, че няма никакви отговорности по въпросния преместваем обект. И ето една хубава тематика за полемични излъчвания и надприказване.

В Лозенец кметът Константин Павлов стартира неравна борба с небостъргача " Златен век ". Искрено му искам триумф. Боя се обаче, че и на него няма да му доближават пълномощия и раздадените евтини депутатски жилища ще наклонят везните на Темида накъдето би трябвало. Да си спомним и епопеята на една друга районна кметица, госпожа Десислава Иванчева, която отнесе 8 години затвор.

Ивайло Дичев

Въпросът не е в това дали съответният фаворит е нечестен, деен, ленив или самоуверен. Въпросът е какъв е резултатът от тази псевдо-автономия на районните управи. Дали в този момент по-добре се ръководят регионите, или се играе на политика и се замитат зулуми? Съвсем същото недомислие, прочее, е залегнало у нас и в институцията президент - избираме го тържествено, мажоритарно, национално, с цел да открием, че единственото, което той може да прави, е да се " обръща " към нас с разнообразните си мисли. С районните кметове е даже по-лошо, тъй като на опозиционния фаворит се приписват всевъзможни локални неблагополучия, за които той по този начин или другояче не може да направи нищо. С една дума партийният миг единствено усилва така и така застрашителния безпорядък в общинските каузи.

Идеалният кмет в идеалния свят

В един съвършен свят ще има кой да дава отговор за всеки квадратен метър от територията на града - да идва да ни пита къде тече вода, дали е мръсно, за какво са тези висящи кабели, кой подвига звук... И в случай че не съумява да ни реши проблемите - да губи не политическото доверие на партията, която го е издигнала, а личната си заплата.

Лично аз нашия областен кмет не съм виждал из квартала; не знам, евентуално върви по партийни мероприятия, написа гневни статуси по Facebook. Май хората, които енергично гласоподаваха за него, си останаха с едната символика?

А в случай че бях на мястото на българските опозиции, аз бих оставил безсмилените районни кметства и бих последвал образеца на Будапеща, Варшава и Истанбул. Там всички се сплотиха за продобиване на действителната власт - огромната община.

***
Припомняме и това видео от нашия списък:
Ето по какъв начин вършат ремонтите в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР