Защо резултатите след тест за наличие на антитела са с

...
Защо резултатите след тест за наличие на антитела са с
Коментари Харесай

Как две пловдивски лаборатории показват коренно различни количества антитела срещу COVID-19?

Защо резултатите след тест за съществуване на антитела са с разнообразни стойности в обособените лицензирани лаборатории? С този въпрос се обърнаха към TrafficNews читатели, които са дали проби на няколко места в къс интервал от време, с цел да получат по този начин наречения „ зелен сертификат”.

Припомняме, че стойности за anti-SARS-CoV-2 антитела над 150 BAU/ml се признават за издаване на зелен документ с годност 90 дни (3 месеца).

В първия случай, показанията за количество антитела при жена, регистрира голяма разлика в две разнообразни лаборатории. В първата стойностите са 69,5 BAU/mL , а в другата 409 BAU/mL . Разликата е голяма и надлежно съгласно едната лаборатория не може да бъде изваден „ зелен сертификат”, а съгласно другата може.

Във втория случай показанията за количество антитела при мъж, регистрира съвсем двойна разлика в две разнообразни лаборатории. От 51,40 BAU/mL до 98,46 BAU/mL на обособените места.

На коя от двете лаборатории би трябвало да имат вяра хората и до каква степен предпазени са в действителност? Ако приемем, че при мъжа „ зелен сертификат” не може да бъде публикуван, тъй като стойностите са под 150 BAU/mL и той е беззащитен, то при дамата разликата е голяма и съгласно едната лаборатория, тя не е предпазена против Коронавирус, а съгласно другата е „ доста защитена”.

„ Стойности на антитела над 130 BAU/mL демонстрира добър имунен отговор” е казано и в текста под самото проучване.

Както към този момент написахме, в другите лаборатории би трябвало да се обърне внимание, че стойности над оптималния обсег на метода ще бъдат изписвани по този метод: > 257.2016 BAU/ml , заради смяна в мерните единици от U/ml към BAU/ml. Това е и оптималното количество антитела, което регистрират някои от лабораториите. Пренастройването на апаратите не разрешава да се дадат точните стойности на антитела, в случай че те са високи, а показват оптималната стойност, която може да регистрира апаратът.

„ Хората получават резултата, че количеството на антителата е по-голямо от посоченото. Това значи, че те имат отбрана и надлежно могат да получат документа”, изясняват от лабораториите във връзка резултатите над тези „ максимални” стойности.

Какво дава обаче огромната разлика на другите лаборатории за момента няма по какъв начин да се изясни. Възможните аргументи са това, че стойностите на антитела се трансформират във времето (за часове, дни и седмици), както и това, че стойностите им могат да варират съгласно употребяваните реагенти в другите лаборатории. Тоест употребяваните субстанции или съединения, които се прибавят към система, с цел да се провокира химична реакция.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР