Защо птиците, които са преки наследници на динозаврите, са загубили

...
Защо птиците, които са преки наследници на динозаврите, са загубили
Коментари Харесай

Учени разкриха защо птиците нямат зъби

Защо птиците, които са директни наследници на динозаврите, са изгубили зъбите си по време на еволюцията? За да може пиленцата да се излюпят по-бързо от яйцата и да имат по-големи шансове да оцелеят, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес, предава „ Дарик ”.

Съвременните птици имат човка без зъби, каквато са имали някои динозаври през мезозоя (251 млн.-65 млн. година прочие н. е.). Бяха препоръчани редица хипотези, с цел да се изясни появяването на човка без зъби у птиците. Някои учени са на мнение, че изгубването на зъбите разрешило да се понижи тежестта на главата и да се улесни полетът.

" Това обаче не изяснява за какво някои месоядни динозаври през мезозоя, които не можели да летят, нямали зъби, а човка ", обявиха учени от университета в Бон, Германия.

Най-често одобряваната теза за изгубването на зъбите е обвързвана с промени в хранителния режим у птиците. Това улеснило оцеляването им при всеобщото измиране на типове преди 65 милиона години, провокирано от рухване на метеорит, който трансформирал климата на планетата.

Учените от университета в Бон предложиха нова догадка, обвързвана със тактиката за репродукция на динозаври птици и продължителността на инкубационния интервал на яйцата.

Новата догадка е основана върху неотдавнашно проучване на американски палеонтолози, които установяваха бавния инкубационен интервал на динозавърски яйца.

Той продължавал няколко месеца, като този при примитивните влечуги, до момента в който продължителността му при актуалните птици е доста по-кратка, от десетина дни до няколко седмици.

Причината за това е в зъбите - при динозаврите поникаването им отнемало към 60 % от времето, обвързвано с инкубационния интервал.

" Ембрионът трябвало да изчака в яйцето да завърши поникването на зъбите ", разясниха учените. Яйцата са желана от хищниците плячка.

Съкратеният инкубационен интервал, допускащ по-бързо излюпване на пиленцата, обезпечил значимо еволюционно преимущество.

Резултатите от проучването са оповестени в Biology Letters.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР