Защо президентът Румен Радев скри и от българите, и от

...
Защо президентът Румен Радев скри и от българите, и от
Коментари Харесай

Защо естонският гаф на Радев е обиден. Дипломати говорят

Защо президентът Румен Радев скри и от българите, и от Естония, че е бил в контакт със инфектиран с ковид? Въпросът към този момент няколко дни няма отговор и провокира лавина от мнения и възмущения.

„ Много визити са били прекъсвани заради подозрения за контакт със инфектирани с ковид лица. Нямам отговор на различен въпрос - за какво президентът е решил да пътува, в случай че е бил известен за позитивния тест на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съдейки по прессъобщението на Министерството на защитата “, съобщи през БНР някогашният външен министър два мандата Даниел Митов, който до неотдавна живееше в Естония.

Според него президентството е трябвало по-отговорно да подходи към случая и президентът да взе участие виртуално в конференцията, каквато опция са употребявали останалите участници. Митов е на мнение, че като цяло в сходна пандемия не би трябвало да се взе участие в такива конгреси.

„ Проблемът е, че с прессъобщението си при спирането на визитата българската и естонската страни се разминаха, като българската пропусна да спомене обстоятелството, че става въпрос за спиране на визитата, тъй като президентът е имал непосредствен контакт със инфектирано лице, естонската страна го направи. Това разминаване основава чувство, че не се подхожда почтено и искрено към българските жители “, добави Митов.

" Има началник на протокола и медицински лица на подготвителни среща, там се уговарят всички неща, с цел да се реагира в точния момент. Тук не са реагирали в точния момент, от Талин осведомят, че техния и нашия президент са разговаряли и са стигнали до разбирането, че би трябвало да се приключи визитата. След това слушаме изказването на Радев, след това това на естонския президент ", сподели в това време в предаването " Офанзива с Любо Огнянов " един от създателите на Дипломатическото сдружение, дипломатът Атанас Павлов.

" Официалните визити на един държавен глава са обект на доста огромна значимост за двете страни. Още по-голяма е значимостта при събития с многостранен темперамент, визитите се готвят доста деликатно ", показа Павлов.

" Нещата е могло да бъдат решени още в първия ден на диалог сред държавните глави. Има разлика в представянето на информацията от страна на президента и на всички други институции. Това е неприятна обстановка. Има пропуски и подготовката на цялото мероприятие от страна на хората, които съпровождат президента ", приключи дипломатът.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР