Защо посягаме към чашката? Какви са причините, които ни тласкат

...
Защо посягаме към чашката? Какви са причините, които ни тласкат
Коментари Харесай

Има само 4 причини, които карат хората да пият алкохол

Защо посягаме към чашката? Какви са аргументите, които ни тласкат към алкохола? Ново проучване разказва кои са тези дълбоки аргументи, основани върху претекстовете на хората, поради които пият алкохол.

Някои от аргументите, които ни подтикват да пием, могат да бъдат персонални — специфичен мотив, табиет, разходка с обичан човек или излизане в петък вечер. Според проучването обаче, тези аргументи са характерни и не влизат в графата "постоянни ", написа изданието Emax Health.

Според създателите на проучването, Емануел Кунче и Сара Калинан, с цел да си отговорим на въпроса "Защо пием алкохол? ", е значимо да разберем каква е мотивацията ни, а не каква е повода.

Ето за какво, в хода на своята работа те преглеждат разнообразни случаи на хора, които пият — от алкохолици до хора, които протягат ръка към чашката извънредно рядко. Причината за това е, че двамата учени се интересуват от държанието на всеки, който е опитвал алкохол.

Какво демонстрират резултатите от техния опит?

Кунче и Калинан назовават своята работа "мотивационен модел на потреблението на алкохол " и съгласно тях всички претекстове, които могат да тласнат някого към алкохола, попадат в една от следните четири категории:
1. Подобряване на настроението,
2. Социална мотивация,
3. Желание нещо да бъде забравено (свързано с проблеми),
4. Опит за регистриране (в средата, компанията и т.н.)

Всички останали фактори, като генетика, характерност или околната среда да вземем за пример, са аргументи, които екипът разказва като "допълнителни претекстове ".



Учените имат вяра, че тяхното проучване ще помогне за понижаване на потреблението на алкохол по целия свят, като накара хората да се замислят за претекстовете си идващия път, когато им се прииска да си налеят пиво.

В частност моделът изяснява, по какъв начин хората разчитат на алкохола най-много, с цел да покачат позитивните си си усещания и да понижат отрицателните.

Те изясняват, че мотивацията се обуславя и от фактори, свързани с психическа премия, които могат да бъдат вътрешни - възстановяване на мечтано прочувствено положение - или външни - търсене на обществено утвърждение.

Учените дефинират няколко рискови фактора, които могат да тласнат човек към алкохолизъм. Един от тях е генетичен. Има характерни генетични фактори, които вършат някои хора по-склонни към пиянство. Тези, чиито фамилии имат история на приложимост на опиати или алкохол, са шест пъти по-склонни да станат подвластни от алкохола.

Друг значим фактор е ранният контакт с алкохола. Резултатите от изследването демонстрират, че хората, които са почнали да пият алкохол преди 15-годишна възраст, са по-склонни в бъдеще да станат алкохолици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР