Защо посланията на БСП не стигат до хората? Готова ли

...
Защо посланията на БСП не стигат до хората? Готова ли
Коментари Харесай

Калоян Паргов, лидер на столичната организация на БСП, пред „Труд“: Партньор може да ни е всяка партия, която би изпълнявала нашата програма

Защо посланията на Българска социалистическа партия не стигат до хората? Готова ли е партията за локалните избори и за вота за идващ европарламент? Какви са упоритостите на управлението на „ Позитано “ 20 за идните следващата година избори? На тези въпроси дава отговор ръководителят на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов . Питаме го и за профила на аления претендент за кмет на столицата, както и за проблемите с детските градини.

– Г-н Паргов, преди дни социологическо изследване на АФИС сподели, че резултатите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ са съвсем изравнени. Вярвате ли на тези данни?
– Не можем да разчитаме стопроцентово на сходни изследвания. Те обаче ни демонстрират дали вървим в вярната посока или някъде бъркаме. Но наклонността от парламентарните избори през 2017 година до момента, за жалост, се резервира – т.е. Българска социалистическа партия задържа доверието на равнището на извоюваното на парламентарните избори, само че разликата с ГЕРБ е сред 2 и 5%. Данните от АФИС демонстрират, че в случай че има предварителни избори, резултатът е неразбираем, защото сме в изравнени позиции.

– Обсъждате ли в партията по какъв начин да разширите поддръжката за Българска социалистическа партия?
– Този диалог към този момент е почнал. В началото на годината си пожелахме Българска социалистическа партия да стартира да пораства и да задмине ГЕРБ. Така както го прави в Гърция „ Нова народна власт “ със СИРИЗА. Там наклонността е при предварителни избори „ Нова народна власт “ да ги завоюва и да смъкна СИРИЗА от власт. Това е и нашата цел. Въпросът е дали ще можем да я реализираме. През втората половина от годината сме заложили на построяването на различни политики, посредством които да покажем на хората Българска социалистическа партия „ за “ какво е, а освен да участваме в непознати игри и мачове, да поддържаме едно или друго решение на ръководещите. Без значение дали идва от Каракачанов, Симеонов, или от ГЕРБ.

– Как ще увеличите поддръжката за Българска социалистическа партия откакто се самоизолирахте и непрестанно демонстрирате самодостатъчност? Вие на процедура нямате сътрудници.
– Въпросът за стратегическото партньорство е основен по пътя към властта. Това е въпрос, който ние си задаваме и си даваме сметка, че на този стадий изглеждаме в изолираност. Вариантите са няколко. Единият е да търсим съглашения въз основата на взаимни отстъпки, само че дали ще получим поддръжка в партията и от хората е различен въпрос. Вторият вид е ние самите ясно да сложим нашите политики и цели (това, за което се борим) и на тази основа да търсим съидейници.

– В множеството европейски страни патриотични и националистически обединения печелят последователи. Обсъждали ли сте разновидности за партньорство с партии от този набор?
– Партньорство по избрани политики, които са в интерес на България, да. Но когато приказваме за повсеместен модел на ръководство, нещата стоят друго. Още на изборите за идващ европарламент всички проевропейски партии и националистическите ще се разделят. Тогава обстановката ще бъде доста забавна, в случай че това държавно управление още ръководи – ще следим по какъв начин Борисов е в коалиция с националисти, а в предизборната акция той и сътрудниците му ще приказват разнообразни неща. Не зная по какъв начин ще гледат на това неговите сътрудници от Европа. За Българска социалистическа партия едно е несъмнено – че е проевропейска партия, а не антиевропейска, без значение от мантрата, която допуснахме да наложи съперника ни по време на акцията през 2017 година Това е една от грешките ни.

– Имате поради изявлението: „ Демокрацията ни лиши доста “.
– Не единствено него. Те бяха няколко подред. А Българска социалистическа партия е една от най-европейските партии, които имат значителен принос за влизането ни в Европейски Съюз.

– Сергей Станишев дали мисли същото след позицията на Българска социалистическа партия против Истанбулската спогодба?
– Не е Истанбулската спогодба нещото, което може да сплоти Европа и което въплъщава проевропейската политика. Основата на обединяването на Европа в този тип е нещо друго, което Българска социалистическа партия носи в своята история – това е антифашистката опозиция, битката против кафявата чума, която накара европейските нации да създадат това обединяване, с цел да не се повтори в никакъв случай повече случилото се в интервала 1941-1945 година Истанбулската спогодба е един детайл от еволюцията и развиването на връзките в обществото. Конвенцията носи доста несъгласия и разногласия.

– Ще ви върна към тематиката за разширението на поддръжката за Българска социалистическа партия. Кажете, кои са вероятните ви евентуални сътрудници.
– Всички партии, които биха подкрепяли и изпълнявали програмата на Българска социалистическа партия – много твърда позиция, която от настояща позиция наподобява неосъществима. По-важното е не ние да ги търсим, а те нас да търсят и да желаят да ръководят с нас, да извършват програмата, която сме заложили. Изпихме много горчиви чаши, водейки се по непознати стратегии и ползи.

– Докъде стигнаха диалозите ви с АБВ?
– Разговори с АБВ, за жалост, няма. Не един път съм къзвал, че този, който умее да сплотява, той ще завоюва. Този, който разединява, той постоянно губи. АБВ стои в лявото пространство, без значение, че в това пространство доминантата е Българска социалистическа партия. Смяната на водачеството в АБВ отваря избрани въпроси за размисъл от вида: На едни идни избори ние можем ли да си партнираме с АБВ, или по-скоро ще си пречим, от което ще загуби лявото? На този стадий националното управление на Българска социалистическа партия няма решение, няма схващане в посока по-задълбочени диалози в АБВ.

– Обществото чака повече обществени послания от Българска социалистическа партия, а партията ви се занимава с други въпроси.
– След като държавното управление направи една година ръководство, ние имахме доклад за активността на групата в Народното събрание, която беше много дейна през това време. Ще ви напомня част от законопроектите ни – през юни 2017 година предложихме да се актуализират пенсиите към 2013 година, като първи стадий. За последно такава актуализация е правена към 2008 година Ами предложенията ни за отбрана на майките и майчинството, за хората в неравностойно състояние и така нататък За страдание, фокусът на обществото е върху един или различен скандал – дали е „ суджукгейт “, дали е „ кумгейт “, дали е „ ЦУМгейт “, дали е някоя по-ефектна сапунка, която се развива и отмества вниманието от действителните проблеми. Наша неточност е, че постоянно влизаме в сходни сюжети. В политиката не постоянно е най-важно какво си направил, какво си споделил, а какво чувство си оставил у хората. Много пъти сме правили много неща до момента в който сме били в ръководството, а най-после хората са имали друго чувство и то се е отразявало отрицателно върху един или различен избирателен резултат.

– Предстои да визиите стратегия на Българска социалистическа партия, която нарекохте различна. Кое е различното в нея?
– Приоритетите, на които би трябвало да заложим, са три – приходи и витален стандарт, обучение и опазване на здравето. Много пъти са ни упреквали, че се разпиляваме, че липсва фокус и никой не може да запомни предлаганото от нас. Доходите и виталният стандарт бяха тематика в предизборната стратегия на доста партии през 2017 година Всички се надпреварваха да раздават по-високи пенсии и заплати. Доходите и виталният стандарт са свързани с една друга наша тематика – за стопанската система. Защото би трябвало да се генерират повече доходи в бюджета, от които да има повече средства за преразпределяне. Темата е обвързвана и с по-активното присъединяване на страната във образуването на Брутният вътрешен продукт. В момента това присъединяване е снижено до 10%, а при западните ни сътрудници стига до 40%. Държавата би следвало да се трансформира в пазарен състезател и да излезе от ролята на неподвижен наблюдаващ. Иначе казано – повече страна в стопанската система.

– Имате ли към този момент изясненост кои ще издигате за евродепутати и не е ли време да има критерии, по които да бъдат избирани, с изключение на поради партийни заслуги?
– Критерии постоянно е имало. Сред тях са тези за интензивност, известност, социална активност. Много искащи, може би, ще се появят – хора, които считат, че могат да бъдат потребни в това си качество. Тепърва диалогът следва. Следващия месец ще зададем звук на полемиката по тематиката в София на кръгла маса с присъединяване на наши български евродепутати. Разговорът ще бъде към предложенията на ПЕС, това какви са техните визии за развиването на Европа и какво е мястото на България с оглед отбрана на националните ползи.

– Колко депутати в идващия Европарламент в Брюксел биха били триумф за Българска социалистическа партия?
– И един повече би било триумф.

– Няма по какъв начин да не си поговорим и за идните локални избори, където Българска социалистическа партия на процедура след последните изчезна от картата на България.
– Така се случи през 2015 година и се надяваме, че през 2019-а Галиче няма да бъде нарицателно за локалните избори. Давам образец със София, където с 90% сбъркани протоколи, по изявлението на изтъкнатия избирателен специалист проф. Михаил Константинов, се претендира за почтени и транспарантни избори.

– Имате ли профил на идващия претендент на Българска социалистическа партия за кмет на София?
– Вече разгласих условно тактиката за локалните избори. Направих го още предходната година на обща среща със софийския актив в наличието на Корнелия Нинова. Търсим софийския Румен Радев. Тогава се започнаха спекулации с имената на Георги Свиленски, Елена Йончева и други. Идеята е, че търсим профил на потвърдил се управител с триумфи в кариерата му до момента. За предпочитане е да бъде проектант, тъй като има какво да се желае в градоустройството на София, или инженер-строител, имайки поради неуспехите на „ Дондуков “ и други сходни обекти, за които е явно, че кметът би трябвало да бъде наясно с инфраструктурата и с градоустройството.

– Мъж или жена?
– Едва ли половият симптом ще бъде водещ, по-скоро качествата на претендента са значими, тъй като хората ще гледат биографии, лъчение и държание.

– След като стана въпрос за проблемите на София, какво толкоз ви пречи Бронзовата къща, че поисках­те дори 2 оставки поради нея?
– Бронзовата къща провокира много полемики, когато се появи като предложение за създаване като знак на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и идващото – австрийското. Това, което ни тормози е, че всичко стана доста небрежно, някак си лобистко, без нужните механически и други подготовки. Стана ясно, че вместо Бронзовата къща да се построи за един месец, ние не можем да я изградим към този момент 6 месеца – на фона на преминаващото към този момент европредседателство. Някой би трябвало да поеме отговорност за това, че подведе Общинския съвет и обществото. Да Ви напомня, че представители на ръководещите, отпред с Малина Едрева катоРаймонда Диен обикаляха студия и ни убеждаваха какво постижение е тази къща. Тогава се въздържахме от поддръжка и предложихме след приключването на една година – интервалът, в който къщата би трябвало да стои там, да се направи конкурс, защото стана ясно, че това ще се прави без конкурс, някак заобикаляйки закона. Самият Пламен Деянов(автор на проекта) показа в изявление, че е подучен от общината по какъв начин да заобиколи законовите процедури и да се избегне конкурс. Това е скандално и за него би трябвало да се носи отговорност.

– Колко ни коства Бронзовата къща?
– На столичния общински съвет коства над 95 000 лв. сякаш като подсилване, без да са ясни разноските по осветяване и защита, които също общината би трябвало да поеме. За какъв интервал от време не е ясно, тъй като е явно, че не можем да я изградим за 6 месеца, да стои 6 месеца и по-късно да я премахнем. Сравнение ще направя с мавзолея, който беше на това място се построи за 3 дни от целокупния български народ, а по-късно опустошен за 6 дни от инж. Евгени Бакарджиев, а ние 6 месеца не можем да изградим една къща.

– Защо още веднъж столичният общински съвет трансформира разпоредбите за детски градини? Питам за тях, тъй като това е един от най-големите проблеми на младите фамилии в София.
– Сагата с детските градини тече към този момент 10 години. Проблемът се трансферира и върху първи клас, което е обвързвано най-много с персоналните желания на родителите, това основава дисбаланс в София. Едни учебни заведения и детски градини станаха по-предпочитани, за сметка на други. С смяната в наредбата от преди няколко месеца, се вкара ред и порядък по местоживеене, обвързван с райониране. Когато приказваме за детски градини, въпросът е обвързван със строителство на нови такива, с цел да се избегне скупчването и нарушаването на разпоредба в опазването на здравето, която указва на едно дете какъв брой пространство се поставя. В Общинския съвет водихме спор по тематиката, в който някой си затваряше очите. Ако би трябвало на 4 кв.м да има едно дете, ние в това пространство имаме по 2-3. Имаме потребност от нови детски заведения, които да разтоварят съществуващите. По отношение на първи клас наредбата следва да бъде поправена предвид на частни случаи, които се появиха като проблеми.Тепърва тази система ще стартира да се нагажда като правила.

Нашият посетител
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 година Завършил е Втора британска гимназия. Висшето си обучение получава в УНСС със компетентност интернационалните връзки. Магистър е по европейска интеграция. Асистент е във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия, ръководител на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София и на общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия Лява България в Столичния общински съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР