Защо обвиненията срещу Ръсел Бранд излизат едва сега?

...
Но както при много високопоставени разследвания на MeToo, има широко
Коментари Харесай

Но както при много високопоставени разследвания на MeToo, има широко разпространени спекулации в социалните медии относно това защо обвиненията не са докладвани на полицията, както и времето и процеса на разследването.

Коментатори като сър Алън Шугар, Андрю Тейт и Илън Мъск хвърлиха клевета върху докладването по случая, което може да се изостри от обръщането на 's през последните години към антимедиите , идеология на теориите на конспирацията.

Но за жертвите на сексуално насилие последиците от него са ужасяващи и има много причини, поради които те могат да изберат да не докладват случая си на полицията. Освен това има много правни причини защо разследването е публикувано сега.

„Обвинение на жертвата вместо подкрепа“

Каролайн Ноукс, депутат от Консервативната партия, която е председател на комисията по жените и равенството каза пред Sky News, че има „истинска тревога“ относно докладването на сексуално насилие на полицията.

„Много ясно е, че трябва да има наказателно разследване, [но] за да се случи това, тези бедни жертви трябва да бъдат подкрепени и насърчени и овластени да отидат в полицията.

„Видяхме твърде много жертви, обвиняващи и засрамващи хора, които трябва да бъдат подкрепяни в настоящия момент, а не критикувани ."

Шумни инциденти, в които полицията е обвинена в институционална женомразия, също могат да спрат жертвите да се свържат с полицията.

"[Има] въпроси, които все още витаят около ужасяващите инциденти - неща като полицейския участък в Чаринг Крос [съобщения], където имаше много очевидна мизогиния в столичната полиция, така че жертвите не желаят да говорят“, каза г-жа Ноукс.

Нисък процент присъди за изнасилване

Пол Морган-Бентли, ръководител на разследванията в The Times, беше един от журналистите, работили по историята на Бранд. Той посочи ниските нива на осъдителни присъди за изнасилване като възпиращ фактор за докладване на обвинения.

Кризата с изнасилванията в Англия и Уелс казва, че по-малко от 2% от изнасилванията, регистрирани от полицията през 2022 г., са довели до обвинение - да не говорим за присъда - през същата година.

Това може да е върхът на айсберга - пет от всеки шест жени, които са били изнасилени, не съобщават за това на полицията, според благотворителната организация.

Прочетете повече :
YouTube спира рекламите, тъй като BBC премахва съдържанието от iPlayer
Обвиненията са пълни
Миналите предупреждения на Дани Миноуг и Кейти Пери

„Много хора са коментирали тези жени които съм виждал онлайн, да казват неща като „добре, защо не отидете в полицията“, каза г-н Морган-Бентли пред Sky News.

„Трябва да се проведе истински разговор за това от гледна точка на наказателноправната система и как тя проваля жените.

„Просто трябва да погледнете процентите на присъди, за да видите как жените, които наистина отиват в полицията, веднага след като са били нападнати, колко рядко това трябва да доведе до присъда."

„Много разчитат на влиятелни мъже за доходите си"

Страховете относно кариерата и доходите също могат да бъдат фактор при вземането на решение дали да отидете в полицията.

„Мизогинията, сексуалният тормоз и злоупотребата са все още широко разпространени в много сектори. Развлекателната индустрия често работи с договори на свободна практика“, каза г-жа Ноукс.

Тя каза, че комисията по жените и равенството е установила в други разследвания, че работниците на свободна практика „разчитат на много влиятелни личности за следващата си работа“.< /p>

„Това ги кара да се страхуват твърде много да говорят открито, твърде страхуващи се да бъдат разглеждани като трудните, защото разчитат на тези хора за доходите си – мисля, че това е огромен проблем за сектора на развлеченията като цяло ”, каза тя.

Бранд: „Прекалено много обвиняване на жертвата“

„Властните мъже, а това обикновено са мъже, са склонни да бъдат заобиколени от стена от мълчание от хора, които ги защитават, или от хора, които са съвсем откровено се страхуват да говорят сами, защото работата им зависи от този човек."

Г-н Морган-Бентли също така засегна опита на една от жертвите на Бранд, която работи с него в телевизионно шоу.

p>

„Твърденията относно младшата бегачка, която каза, че е имала сексуална връзка с Бранд, когато той е бил водещ... там има огромен дисбаланс на силите.

„Това прави много трудно за тази бегачка да докладва всичко, което й се е случило, защото ще бъде много лесно за нея да загуби работата си, водещият няма да загуби работата си толкова бързо, колкото младият, много нископлатен бегач.“

Не- споразумения за разкриване на информация

Бившият министър на културата, медиите и спорта Мария Милър също повдигна въпроса за споразуменията за неразкриване на информация (NDA), които се използват на работните места.

NDA са правно обвързващи договори, използвани за предотвратяване на разкриването на чувствителна информация, най-често в бизнеса. Има обаче няколко случая през последните години, в които NDA са били използвани като клаузи за запушване, за да се попречи на служителите да докладват проблеми на властите извън работното място.

Изображение: Ръсел Бранд, представящ се през 2006 г.

„В други случаи, медийните организации рутинно използват това, което те наричат ​​индустриални стандартни разпоредби за неразкриване на тайна в рамките на договорите, които използват, когато хората претърпят незаконни действия по време на работа. Надявам се, че това не е случаят тук," каза г-жа Милър пред Sky News.

Жертви често се сблъскват с изтощителни проблеми след сексуално насилие, включително физически наранявания, тревожност, депресия, посттравматично стресово разстройство, бременност, полово предавани болести, както и ретроспекции и кошмари, според Кризата за изнасилване в Англия и Уелс, които могат да причинят трайно увреждане и означават, че много жертви се чувстват неспособни да отидат в полицията.

Различните жертви също реагират на травма по различни начини, като някои хора не я изпитват до месеци или години след нападението - което също може да доведе до забавяне или избягване на докладване на престъпления в полицията.

Защо разследването беше публикувано сега?

The Times и The Sunday Times казват, че са започнали разследване на Бранд през 2019 г. и са интервюирали стотици хора, включително четирите жертви, техните семейства и приятели, комедианти , телевизионни ръководители, връстници и колеги от индустрията и хора, които са работили за Brand.

Разследващият екип също така проучи обширни потвърждаващи доказателства, включително съобщения, договори и медицински досиета.

Нито една от четирите жертви се познаваме и на никого не е платено да допринася.

Пол Морган-Бентли каза на Sky News за процеса на разследване.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате своите подкасти

„Това не са жени, които са се събрали и внезапно са изпратили имейл до The Times и са казали, че искаме да разкажете нашите истории за Ръсел Бранд.

„Много хора в медийната индустрия са чух слухове за предполагаемото му малтретиране на жени през годините.

„Започнахме да го проучваме и да говорим с хора, които са имали отношения с него, хора, които са работили около него.

„Само чрез тези запитвания, които в крайна сметка чрез източник, който ни свързва с [друг] източник, който [ни] свързва с приятел – това беше процесът и в крайна сметка срещнахме тези различни жени.

< p>„Това са жени, към които след това се обърнахме и поради различни причини те не са се появили преди това. В случая на Алис, която по това време е била на 16 години, тя говори за това, че е израснала и е осъзнала какво й се е случило и сега го възприема като грижа."

Алис се опита да съобщи твърденията си, не чрез медиите, но до литературната агенция на Бранд Tavistock Wood през 2020 г. Тя получи „много агресивно правно писмо“, каза г-н Морган-Бентли.

„Строги правни проверки“

Вестниците твърдят, че някои от интервюираните казаха, че са говорили с други медии, но историята никога не е била публикувана - което показва колко труден е от правна гледна точка този тип докладване.

Обединеното кралство има строг закон за клевета и неприкосновеност на личния живот, за да защити правата на хората, толкова високо са необходими доказателства, за да се публикуват подобни твърдения във всяка медия.

Всяка медия трябва да обмисли дали общественият интерес от публикуването на всяко твърдение надделява над правата на индивида.

Г-н Morgan-Bentley казаха, че адвокатите на The Times, The Sunday Times и Channel 4 са работили „стриктно“ по разследването.

„Колата на BBC ме отведе до къщата на Ръсел Бранд“

„Ние не просто чуваме история от някого и веднага просто докладвайте това - преминаваме през поредица от проверки.

„В момента, в който отправихме обвинения към Ръсел Бранд и неговите представители, те бяха невероятно подробни, щателно проверени твърдения, които бяхме доволни, бяха много в обществен интерес да докладват“, каза той.

Но високопоставени фигури могат също да използват правната система, за да осуетят и забавят докладването.

Забрани и правна кореспонденция

Понякога изданията се сблъскват със забрани, взети от такива хора, които възпрепятстват публикуването на определен брой. Разпорежданията също така предотвратяват съобщаването на факта, че забраната съществува.

Знаменитости, включително футболиста Джон Тери и Take That's Хауърд Доналд, преди са използвали разпореждания, за да предотвратят публикуването на информация за тяхната лична информация.

Няма доказателства, че Бранд е предприел стъпки за получаване на съдебно разпореждане по този случай или е предприел каквото и да е правно действие.

Г-н Morgan-Bentley каза: „Имаше известна кореспонденция с юридическа фирма, която е изчезнала много тихо. Те със сигурност не обърнаха внимание на конкретни обвинения.

„Първоначално те се опитаха да изискат самоличността на жените, което ние не искахме да дадем, но им дадохме много информация, която би направи лесно за него да разбере кои са тези жени.

„Така че те се опитаха да отблъснат, но не се върнаха с никакви подробности.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР