Защо обществото и миряните скочиха срещу решение на Светия синод

...
Защо обществото и миряните скочиха срещу решение на Светия синод
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Св. синод да се събере извънредно и да преразгледа решението за празенствата в Охрид

Защо обществото и миряните скочиха против решение на Светия синод от 14 май БПЦ да не взе участие в тържествата за 1000 години от основаването на Охридската архиепископия? Коментар на журналиста Любчо Нешков, притежател на БГНЕС, пред „ Фрог нюз ”. Тази вечер в 18 часа пред Синодалната палата е следващият митинг.
Събирането довечера пред Синодалната палата, както и предходният път, когато имаше десетки учени, писатели, публицисти, обществено известни персони, е обвързвано с решението на Светия синод от 14 май, когато с болшинство, само че в отсъствието на патриарха, е взето решението БПЦ, а не България, да не изпрати свои представители на празенствата, свързани с 1000 години от основаването на Охридската архиепископия на 28 май. Празенството ще се състои в огромния храм „ Света София” в Охрид, издигнат от покръстителя княз Борис І.

Протестът ни е, тъй като считаме, че сходно мнение в отсъствието на патриарха, е нелогично. Извън самото решение, което е безпричинно. Призоваваме за изключително съвещание, а и освен ние, към този момент има и митрополити от църквата, които са на същото мнение.

Освен това има и едно неуместно решение – Светият синод не разрешава изобщо на митрополити и духовници да участват на това празненство. Сама по себе си тази възбрана е неуместна – от кой момент синодът се занимава с предоставяне на позволение някой да отива някъде на посетители, където е поканен. Оттам поражда съмнението, че сходно решение е подбудено от намесата извън – някой е разпоредил отнякъде сходно решение.

След като има архиереи, които приканват да се направи изключително събиране на синода, това единствено удостоверява правотата на дейностите на обществото и на миряните да се организира такова съвещание.

В последна сметка решението от 14 май изрично опонира на волята на патриарх Неофит, която той на няколко пъти изрично и обществено огласи, че би трябвало да подкрепим нашите братя отвъд, в Македония. Освен, че не е питан Неофит, решението опонира на неговата воля. Срещу мнението на митрополитите гласоподава и ръководителят на комисията за определяне на каноничния статут на МПЦ – митрополит Киприан на Старозагорската митрополия. Той е определен от Светия синод, само че гласоподава против решението му. Това значи, че има нещо неправилно.

Записа Аделина Делийска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР