Защо обещаното от премиера увеличение на заплащането на докторантите все

...
Защо обещаното от премиера увеличение на заплащането на докторантите все
Коментари Харесай

Защо се бавят увеличените докторантски стипендии

Защо обещаното от премиера нарастване на заплащането на докторантите към момента не е реалност? През ноември предходната година стана ясно, че техните стипендии ще бъдат увеличени от 450 на 500 лв. от 1 януари тази година, като тогава мнозина реагираха с неодобрение, че докторантското заплащане остава с 10 лв. по-ниско от новата минимална работна заплата.

Николай Балтов е докторант в компетентност „ Социология ” в Университета за национално и международно стапонство. Признава, че да напишеш дисертация е скъпо наслаждение. Определя нарастването като неуместно, тъй като по думите му 50 лв. от горната страна дават две книги.

Защо не сме го получили? Ами тъй като държавната администрация е тотално неефективна. Винаги. Там някъде е казусът. Тук виждаме като цяло едно неглижиране на науката, освен на докторантите като нейни съставни елементи.

Една докторантска стипендия, даже и с нарастването, е извънредно незадоволителна, с цел да може един докторант да се отдаде на науката, безапелационна и Славяна Христова:  

Една докторантска стипендия е извънредно незадоволителна един младеж да се устоя, да живее, да подкрепя своите научни дейности и да се посвети на науката напълно.

Илона Аначкова , която е докторант в Софийския университет признава, че даже с нарастването, стипендията й е задоволителна само, с цел да заплати сметките и храната си. Не съществува докторант, който да се устоя единствено с въпросната стипендия, удостовери и Александра Александрова , докторант в Софийския университет.

Няма мотив за терзание, увери  Милена Дамянова , шеф дирекция „ просвета “ в Министерството на образованието. Увеличението ще бъде изплатено, въпреки и със задна дата, съобщи Дамянова.

През ноември, когато се появи новината за нарастването на докторантските стипендии, доста докторанти и студентски организации желаеха размерът на стипендията да бъде най-малко една и половина минимална работна заплата или най-малко 765 лв. на месец. Защо това се оказва невероятно на този стадий разяснява Милена Дамянова:

Подходът да се усилват по равно всички докторантски стипендии не е верен и това е разисквано с представители на студентските организации. Трябва да се върви в посока диференцирано нарастване на стипендиите. И това нарастване да е обвързано както с постигнатите от докторантите резултати, по този начин и с научната продукция, т.е. качеството на учащата ги организация.

Още гледни точки по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР