Защо Обединеното кралство забранява кучетата American XL Bully?

...
Кучетата American Bully XL ще бъдат забранени в Обединеното кралство
Коментари Харесай

Кучетата American Bully XL ще бъдат забранени в Обединеното кралство до края на годината, каза министър-председателят на страната Риши Сунак обяви.

Това се случва, след като мъж в Англия почина след това, което г-н Сунак описа като „поредна предполагаема XL хулиганска атака“ в четвъртък. Това беше последният от поредица смъртоносни инциденти.

Г-н Сунак каза, че е наредил да се работи по законното дефиниране на породата зад последните атаки, така че да може да бъде забранена съгласно Законът за опасните кучета, който се прилага в Англия, Уелс и Шотландия.

Какво е American Bully XL?

XL е най-големият от четирите типа American Bully: стандартен, джобен, класически и XL.

Достатъчно силен, за да надвие възрастен, американският побойник XL може да тежи повече от девет стоуна (60 кг).

Твърди се, че американските хулигани произхождат от САЩ в края на 80-те години на миналия век, когато са кръстосани американските питбул териери и американските стафордширски териери.

Те са кръстосани с други породи, за да създадете още по-мускулесто куче.

United Kennel Club в САЩ казва, че American Bully "прави отлично семейно куче" с "нежен и приятелско" поведение, "въпреки мощния си външен вид".

В него се казва, че "известно ниво на кучешка агресия е характерно за тази порода", но също така се отбелязва "агресивно поведение спрямо хората е нехарактерно".

Докато САЩ признават американския побойник като специфична порода, основните британски кучешки асоциации не го правят.

Според кампанията Bully Watch в Обединеното кралство, породата се е появила в Обединеното кралство едва „около 2014 или 2015 г.“, като броят им нараства бързо по време на пандемията от коронавирус.

Колко атаки е имало в Обединеното кралство?

Американските хулигани са участвали в няколко нашумели атаки в Обединеното кралство.

Последната предполагаема атака се случи в Уолсол, в района на Уест Мидландс в Англия. След смъртта на мъжа г-н Сунак обяви решението си да поиска забрана на породата.

11-годишно момиче беше нападнато от американски побойник XL през Бирмингам в събота. Двама мъже, които се намесиха, също бяха лекувани в болница, след като бяха ухапани от животното.

През април 65-годишна баба беше убита, след като се опита да счупи до сбиване между двамата й американски побойници в дома й в Ливърпул. Съдебният лекар отбеляза, че тя е намерена с „катастрофални наранявания“.

Миналата година 17-месечно малко дете беше наранено до смърт в собствения си дом от едно от кучетата в Сейнт Хелънс, една седмица след като семейството й го беше купило.

И през 2021 г. 10-годишният Джак Лис почина от тежко заболяване на врата и наранявания на главата, след като беше нападнат от американски побойник XL в Caerphilly, Уелс. Майка му, Ема Уитфийлд, призова кучетата да бъдат забранени.

Забранени ли са в други държави?

Американските хулигани са незаконни в Турция и Обединените арабски емирства.

Породата също е ограничена в някои страни, включително Република Ирландия, където всеки американски побойник трябва да бъде с намордник и каишка, не по-дълга от 2 м (6 фута 7 инча), когато е на публично място.

< h2 tabindex="-1" id="Which-dog-breeds-are-banned-in-the-UK" class="ssrcss-y2fd7s-StyledHeading e10rt3ze0">Кои породи кучета са забранени в Обединеното кралство?

Съгласно Закона за опасните кучета на Обединеното кралство, който забранява всяко куче, което е „опасно извън контрол“, е против закона да притежавате следните породи:

Американски пит бултериерJapanese tosaDogo ArgentinosFila Brazileiro

Кучета, които споделят физически характеристики със забранените породи - като кръстоски - също са забранени.

Какво се случва, ако имате забранена порода в Обединеното кралство?

Полицията или местните надзиратели на кучета могат да отнемат кучето и да го задържат, дори ако то не се държи опасно и няма подадена жалба.

Ако въпросът стигне до съда, отговорност на собственика е да докаже, че кучето му не е забранен тип. Ако не могат да го докажат или да се признаят за виновни, те ще бъдат осъдени за престъпление, за което наказанието е неограничена глоба или до шест месеца затвор. Кучето също ще бъде унищожено.

Допълнителен репортаж от Мат Мърфи

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР