Защо Ню Йорк е станал известен като Голямата ябълка, а

...
Защо Ню Йорк е станал известен като Голямата ябълка, а
Коментари Харесай

Прякори на известни градове, които може би не знаете


Защо Ню Йорк е станал прочут като Голямата ябълка, а Амстердам е оприличаван на Северната Венеция:

Ню Йорк – Голямата ябълка


През 20-те години наминалия век спортният публицист Джон Джералд наричал „ Голямата ябълка “ хиподрума, на който се провеждали конни надбягвания и който бил най-големият привлекателен център в страната за комарджиите. Прякорът става прочут с помощта на средите на джаз музикантите, които имали поговорка: „ На дървото на триумфа има доста ябълки, само че в случай че успееш да завоюваш Ню Йорк, ще получиш огромната ябълка “.

Сингапур – Градът на лъва

„ Град на Лъва “ – това е дословният превод на азиатския мегаполис. На санскрит думата синга значи лъв, а пура е град. Историята на наименованието е обвързвана с легенда от 13 век -тогава принцът от Палембанг Санг Нила Утама претърпял корабокрушение и бил изхвърлен на един остров. Там той видял творение, което съгласно него било лъв. Така той нарекъл острова „ Градът на лъва “.

Москва – Белокаменна

Това поетично наименование на съветската столица идва от далечните епохи. Известно е, че великите князе и боляри обичали да строят домове и църкви от бял камък и да ги украсяват с белокаменни фигури. своята милостиня за това наименование е дал и московския Кремъл, който бил обкръжен от белокаменни стени. Заради характерното строителство тогава в летописите столицата е споменавана като „ Москва белокаменна “.

Амстердам – Северната Венеция

Заради своите над 50 канала, над 500 моста и над 2000 „ плаващи “ жилища Амстердам постоянно е именуван Северната Венеция. Те пък от своя страна са разумни, поради, че градът е зародил като рибарско населено място.

Филаделфия – Градът на братската обич

От гръцки „ philos “ значи обич, а „ adelphos “ – „ брат “. Уилям Пен, ревнив квакер и създател на града, желал да трансформира Филаделфия в място, където всеки, без значение от цвета на кожата си, може да живее в мир и естетика.

Русе – Малката Виена

Ако в никакъв случай не сте били в един от най-красивите български градове, незабавно би трябвало да поправите тази неточност. Освен, че се намира на брега на Дунав, Русе прилича австрийската столица и със своята характерна архитектура, построена в неокласически жанр, изключително известен в съвсем цяла Европа през втората половина на XIX век. Русенските здания съчетават в красива симбиоза детайли на барок, готика, подем, сецесион и така нататък

Снимки: pixabay.com, wikipedia.org

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР