Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на

...
Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на
Коментари Харесай

Хората по-трудно различават лицата на представители на други етноси

Защо ни е мъчно да разграничаваме лицата на представителите на други етнически групи и раси? Американските учени проучиха сканирани изображения на мозъка на участници в опит и направиха ненадейно изобретение, оповестява немското списание Der Spiegel, представено от БГНЕС.
" Изследователите от екипа на Дженифър Еберхард от Станфордския университет в Калифорния са изследвали мозъците на 20 млади доброволци от бялата раса. В три разнообразни опита, участниците разглеждали фотоси и оценявали по какъв начин наподобяват сниманите лица ", оповестява журналистката Джулия Мерло.
" Резултатът - във всичките три опита белите участници са оценили лицата на чернокожите като по-сходни посред им ", пишат откривателите в научното списание " Практики " на Националната академия на науките на Съединени американски щати. При разглеждане на фотоси на хора с разнообразни цветове на кожата скенерите са посочили, че мозъците на включените в опита са работили по-бавно и са били по-малко дейни като цяло, се споделя в публикацията.
Изследователите стигнаха до заключението, че невроните в мозъка са доста по-чувствителни към разликите в лицата на хората от личната им етническа група (...) Те допускат, че повода е, че имаме повече контакти с членовете на нашата етническа група и мозъкът има по-силно образно прекарване. Възможно е контактът с други етнически групи в детството да докара до това, че невроните по-късно стават податливи и на разликите сред тях, пишат създателите на проучването.
Изследователите акцентират отрицателните резултати от невъзможността да се разграничават лицата на другите раси. " Например, това може да способства за развиването на расистки предубеждения. Риск има и в това, че хората могат по нехайство да дадат подправени показания ", обобщава Der Spiegel.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР