Защо ни е необходим витамин К? Знаете ли, че витамин К

...
Защо ни е необходим витамин К?
Знаете ли, че витамин К
Коментари Харесай

Защо ни е необходим витамин К?

Защо ни е нужен витамин К?

Знаете ли, че витамин К подкрепя за съсирването на кръвта? Този витамин е от извънредно значимо значение за здравината на нашите кости и за работата на мозъка.

Дълги години витаминът беше подценяван, а той има доста изгоди за нашето здраве. Витамин К е главен витамин за нашия мозък , както и за изработването на мембраната на невроните. Голямата оригиналност бе новината за неговия принос за здравината на човешките кости. Именно витамин К улеснява тяхната минерализация и стабилност. Нидерландски учени откриха, че има дефицит от витамина при децата, костната им конструкция се развива по-слабо. При възрастните хора ниското наличие на този витамин води до остеопороза.  Подобно на калция и на витамин D, витамин К също би трябвало да се приема като добавка, в случай че липсва, с цел да се усъвършенства положението на  човек. Препоръчителната доза  при подрастващи и възрастни е към 45 – 60 μg, само че когато дефицитът му е огромен, за профилактика на костите дневната доза нараства минимум на 110 μg.

Най-добрите източници на витамин К са млечните артикули и зеленчуците . Най-важната функционалност на витамина е, че той оказва помощ при съсирването на кръвта. Това става посредством комплицирана химическа реакция, която трансформира протромбина в кръвта в тромбин. Резултатът от тази реакция е образуването на кръвен съсирек, който не разрешава кръвоизлив.

Замисляте се къде да откриете този витамин? Най-голямо е наличието на витамин К  в зелените зеленчуци , като спанак, салати, броколи, аспержи, магданоз, както и в олиото от соя и рапица. Всички соеви артикули съдържат витамин К , а също по този начин и киселото мляко, както и много от сирената. .Може да откриете витамина и в храни като зелени домати, шипки, овес, ръж, яйца, само че при тях  е в доста по-малко количество.

 

 

Лен от Египет е запазил здравината си след 4000 години

Снимки: iStock

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР