Защо не се говори, че третият мандат може да получи

...
Защо не се говори, че третият мандат може да получи
Коментари Харесай

Цонев: Защо да не получи ДПС третия мандат? Защото обществото има отношение към турски етнос ли?

" Защо не се приказва, че третият мандат може да получи третата група, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентировка и която има в случай че не трето, може би второ въздействие ".

Това попита в ефира на БНР зам.-председателят на Движение за права и свободи и зам.-председател на Народното събрание Йордан Цонев, добавяйки, че въпросите са риторични. 

 

Според него в това има етнически привкус, тъй като огромна част от представителите на турския етнос към този момент 30 година припознава Движение за права и свободи като собствен политически представител. Това е пренебрежение към тези хора, добави Цонев.

 

" Движение за права и свободи не е притежател на изключителни вини, каквито другите партии да нямат. Всички партии имат избрани недостатъци и дефицити и, в случай че сме точни, Движение за права и свободи няма нещо, което другите да нямат, нито е партията с най-вече дефицити ", сподели Цонев и добави, че неспоменаването й като претендент да получи третия мандат е " тежък, жесток опит за стигматизиране ".

 

" Към този миг ми прави доста неприятно усещане - кои партии се разясняват, че могат да получат мандата. Никой не загатва Движение за права и свободи. Не считам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически отговорности на персонални връзки. Не считам, че той има някакво персонално отношение към Движение за права и свободи, нито пък Движение за права и свободи към него. Ако сме имали разногласия, те са били кардинални.Защо не се приказва в обществото, че третият мандат може да го получи третата по величина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентировка. Партията, която има въздействие може би не трето, може би даже второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с голям интерес от цялото общество. Защо никой въобще не позволява, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа борба дано отговорността за сформиране на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място ", акцентира Цонев за предаването " Неделя 150 ".

" Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и доста българи и другите етноси, само че огромна част от този етнос 30 година считат, че Движение за права и свободи е тяхното политическо посланичество. Това е пренебрежение към тези хора ".

Според него Движение за права и свободи е най-подготвената партия да осъществя подобен мандат, а страната ни имала потребност от кабинет с програмни цели.

 

Президентът Румен Радев до този миг фактически е предпочитал третият мандат да отива в Българска социалистическа партия, а съгласно политическите анализатори връзките сред Движението и президента са в режим на двустранни нападки. Цонев обаче отхвърли това, наблягайки, че връзките на Движение за права и свободи към президента са институционални.

 

Към този миг от " Продължаваме промяната ", " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " са заявили, че не биха подкрепили мандат на Движението. Днес ръководителят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов в изявление за Би Ти Ви изреди като вероятни мандатоносители Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ", а за Движение за права и свободи сподели, че няма по какъв начин да бъде мандатоносител.

 

Срещу тази позиция остро възрази Цонев, като акцентира, че това отношение е обидно за електората на Движение за права и свободи, още повече, че всички признават, че Движението има най-подготвените фрагменти и е най-стабилната партия с подчертана евроатлантическа устременост. А това, че са " доста положителни " било потвърждавано и от " Демократична България ", и от " Продължаваме промяната ".

" Ако има подобен кабинет, Движение за права и свободи ще носи цялата политическа отговорност - за дейностите на подобен кабинет. Не единствено Движение за права и свободи, а всеки, който поддържа програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него.

 

Категорично не съм склонен, че подобен вид кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има потребност от това ", сподели още той.

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го поддържат, безапелационен бе депутатът от 

Пред БНР Цонев изложи вижданията на Движението по какъв начин би работило, в случай че получи мандата.

 

Задачите пред подобен кабинет са:
- България да влезе в Шенген тази година, а

- в Еврозоната - от 1 януари 2024 г.;

- да направи качествена правосъдна промяна, " каквато я желаят нашите евроатлантически сътрудници " ;

- да задвижи освен Плана за възобновяване, само че и всички европрограми, по които " 60 милиарда лева чакат в Брюксел да си напишем домашното " ;

- да предложи финансова политика, която да не вкарва страната в дългова рецесия.

 

" Връщането на нормалността в политиката допуска първо да стартира разговор сред политическите сили, разговор сред институции, разговор сред всички политици, с цел да може страната да намира по-лесно решения и излаз от рецесиите. Това е поредна наша политика ", разяснява още Йордан Цонев.

 

И изясни, че третият мандат е съдбоносен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори.

" Демокрацията е избори. Ние в никакъв случай не сме се страхували от избори и в никакъв случай не сме считали, че изборите са нещо неприятно. Изборите са излаз, само че в случай че може да се откри по-добър излаз, би било по-добре. По-добрият излаз е да създадем някакъв вид ръководство, което да стартира да взема решение рецесиите. За нас решаването на всички рецесии стартира първо с решаването на политическата рецесия ", сподели още той.

Според него, в случай че в този момент се направи кабинет, евентуално той ще има краткотраен темперамент и няма да може взема решение стратегически въпроси. " Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се вземат решение от длъжностен кабинет ", сподели още той.

Коалиция сред ГЕРБ-ДПС-БСП била доста добра преди войната в Украйна. " Но откакто стартира войната в Украйна, откакто се изостри тази геополитическа рецесия, считам, че такава коалиция няма да има никаква непоклатимост, когато Народното събрание и държавното управление ще би трябвало да вземат решения във връзка с сътрудниците ни от НАТО и Европейски Съюз ", сподели още Цонев.

 

Движение за права и свободи е подготвена да взе участие във всевъзможни диалози за сформиране на кабинет, само че без да й се слагат предварителни условия, сподели Цонев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР