Защо на всяка цена трябва да се делим на наши

...
Защо на всяка цена трябва да се делим на наши
Коментари Харесай

Дясното, лявото, доброто и злото

Защо непременно би трябвало да се разделяме на " наши " и " ваши "? Миналата седмица във връзка институционалното напрежение сред Президента и Главния прокурор написах коментар, в който се пробвах да защитя тезата, че те и двамата би трябвало да са надпартийни, тъй като показват и пазят национални ползи, само че никога не могат да бъдат аполитични, тъй като са част от властта. И доколкото в парламентарните демокрации властта се реализира през партиите, по какъв начин по този начин хем " надпартийни ", хем " политични "! Тук на помощ идват красивите приказки за разделянето на управляващите и независимостта на институциите.

Отдавайки се на такива странни разсъждения обаче, забелязах нещо, което съм следил и различен път. Читателите се оказват комплицирани - тоя в този момент от кои е?! Гешевист ли е или руменрадевист? Гербераст ли е или комунде? А може да е либерален българин, който не може да реши кого ненавижда повече - Румен Радев или Иван Гешев, президента-комунист или прокурора-мутра. " Който не е с нас е срещу нас! " ; " Враговете на моите врагове са мои другари! " - това са комфортни максими за всеки, който копнее нещата да са елементарни, ясни и подредени. Но от време на време нещата, въпреки ясни и подредени, по никакъв начин не са елементарни. Може би ние ги вършим такива, високомерно усложнявайки първичната елементарност, само че фактът е налице.

Понякога би трябвало да оставим настрани разделянето, тъй като то не изчерпва всички измерения както на човешката персона, по този начин и на публичните процеси, в които личността взе участие. По време на Балканската война сигурно са се сражавали един до друг и русофили, и русофоби. От свинска чума гинат прасетата и на левскари, и на цесекари. Остаряват и умират както еволюционистите, по този начин и креационистите, а някои умират и преди да остареят. Наистина има надпартийни обстановки, в които хората престават да бъдат " наши " или " ваши ". Лошото е, че в тези обстановки скоро всички стават " наши " и стартират да се оглеждат къде са " вашите ". И когато не съумеят да ги открият в непосредствена непосредственост, стартират да сочат с пръст извънземните. Вижте филми като " Денят на независимостта ", " Война на световете " и прочие Там се търси обстановка, в която човечеството може да се сплоти в името на общ проблем и обща цел и да стане едно монолитно, сплотено и солидарно цяло. Оказва се, че това е допустимо единствено при съществуването на извънсистемен зложелател (извънземните), само че тогава печалната равносметка е, че човечеството още веднъж не е едно цяло, а като цяло е единствено половината, единствено едната антагонистична страна от нещо по-голямо. Диалектика - единение и битка на противоположностите, Ин и Ян, ангели и демони.

Странно е да си мисля тези неща тъкмо аз - нежният бард на безапелационното разделяне, който постоянно съм се опълчвал на модерните заклинания " няма ляво, няма дясно ", потвърждавайки, че ляво и дясно ще има, даже и когато самите ние изчезнем. Всъщност аз настоявам, че постоянно ще има плюс и минус. В политиката те се назовават дясно и ляво, в даоизма Ин и Ян, а в етиката - положително и зло.

Според богословието обаче положителното и злото не са двете идентични елементи на едно цяло, дори не са съразмерни. Бог и сатаната не са двете страни на едно и също, сатаната не е Бог с негативен знак, колкото и да му се желае. Християнското мнение за положителното и злото е по-особено от всички останали дуалистични доктрини, а пък европейското мислене в главните си понятия и полезности към момента е надълбоко християнско, колкото и този факт да вбесява някои прогресивни мозъци. За християнската мисъл злото не е природа, не е естество, а краткотрайно положение на падналото създание. Няма зла природа, тъй като единствено Бог може да твори природа, а Бог не твори зло. Бог може единствено да позволява злото в сходство с проекта на Домостроителството или другояче казано - със сюжета на историята. Следователно, в случай че би трябвало да онагледим християнската визия за положително и зло сходно на даоистите, тя няма да е познатият Ин-Ян, а бял кръг със инцидентно попаднала черна точка в средата.

Можем ли да пренесем тази скица в политиката? Мооооже - както е споделила положителната ламя Спаска. В политиката дясното дава отговор на положителното, а лявото на злото. В политиката дясното е нормалността, а лявото е отклоняване, краткотрайно положение на лудост, наричащо лъжата " истина ". Лявото и дясното не са пропорционални, не са аналогични, не са едно и също, единствено че с друг знак, както не са такива и положителното и злото. " Но левите хора са повече от десните! ", ще възрази някой. А по какъв начин другояче да бъде в един свят, който по думите на св. Иоан Богослов " целият лежи в злото "?

Лявото си приписва полезности на дясното (солидарност, правдивост, съчувствие и т.н.), само че ги изопачава, трансформира ги от истина в неистина, в илюзия и хубост. Антихристът не е съперник на Христос, не е срещу Него, а се показва за Него. Лявото основава фиктивен блян и го размахва пред алчните очи на човечеството. Всяко петънце, всяка пукнатинка в полираната до искра фасада на идеала провокират у лявото революционна гняв и ентусиазъм поради петънцето да взриви целият свят. Подлежащия на заличаване свят лявото афишира за остарял, изживял времето си и вместо него тръби за " напредък ", за устремно придвижване от еволюционна точка А към еволюционна точка В, която най-накрая ще е дефинитивна, тъй като нищо по-съвършено не може да се измисли от това, което ни чака там.

Точно както антихристът се показва за Христос, по този начин и лявото постоянно се показва за дясно (особено в последния Европейски парламент). Затова има доста по природа леви хора, които мислят себе си и се показват за десни, както и противоположното. В навечерието на предварителните парламентарни избори през 2013 преглеждах едно социологическо изследване за електоралните настройки в България, в което над 30% от интервюираните се обявяваха за десни, само че от идващите въпроси ставаше ясно, че в реалност такива са не повече от 15%, т.е. 85% всъщност са по-скоро леви. Плашещо. Има доста свестни хора, които си мислят, че са леви, тъй като се борят за обществена правдивост и взаимност. Не, не сте леви, просто сте положителни, изключително в случай че го вършиме от сърце, а не лицемерно с някаква подлост.

Но в случай че всичко в действителност е толкоз комплицирано, по какъв начин тогава е допустимо и въобще нужно ли е да се издигаш над плюса и минуса, над дясното и лявото, над положителното и злото? Нужно ли е да търсиш " надпартийност " и " аполитичност "? Да, в случай че допуснеш грешката да разглеждаш човечеството като състоящо се от положителни хора и от зли хора, от леви и от десни. Хората обаче ще се разделят на безусловно положителни и безусловно зли чак в деня на Страшния съд, когато Бог ще постави от дясната Си страна праведниците, а от лявата - достойните за наказание. Ляво и дясно. Дотогава у всеки човек, както и в творението като цяло, има и положително, и зло, и ляво, и дясно. Голямата конспирация на живота е кое ще изберем и какви ще бъдем в смъртния си час.

Не бива да гледаме положителното у себе си и неприятното у другия, както сме привикнали: " Еее, ууу... Гледай го тоя, бе! Боклук! Не сме народ, а мърша! Няма страна! Всички са простаци и нарушители! ", като не ни напуща съзнанието, че можем да изречем всичко това само от личната си морална висота. Не, ние не сме мърша. Не, ние не сме простаците и нарушителите. И тъкмо тъй като не сме, а сме някакви свръхчисти и положителни, си разрешаваме да окачествяваме другите, да ги съдим. Аз също правя от време на време този грях, с цел да се харесам на публиката, само че го правя с противен усет в устата.

А би трябвало да бъде тъкмо противоположното - да гледаме неприятното у себе си с желанието да го изправим, а у другия да търсим постоянно положителното, тъй като в случай че търсим положителното от другия, той най-вероятно с него ще ни отговори. Ако напсуваш чужд на улицата, евентуално ще те напсува и той; в случай че се отнесеш общително, несъмнено и той ще бъде общителен, като от самото начало носи у себе си и любезността и псувнята - каквото повикало, такова се обадило.

Това е един, признавам, отегчителен принцип. Прилагането му не води до възбуждащи партизански пристрастености, няма го опиянението на конфликта сред агитките. Но си представете какъв брой по-различно би било, в случай че, разяснявайки обществените персони, търсим в тях положителното, а не неприятното, гледаме положителните им каузи, а не злите. Всеки човек прави и положителни, и зли каузи. Остава да решиш по кои от тях ще го познаеш. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР